Silterra fokus pembangunan modal insan semikonduktor - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Silterra fokus pembangunan modal insan semikonduktor

Silterra fokus pembangunan modal insan semikonduktor

23 Mac 2022

Selepas mengumumkan pelaburan RM645 juta dalam pelan pengembangan untuk memulihkan syarikat, SilTerra Malaysia Sdn Bhd kini merancang untuk memberi tumpuan kepada pembangunan modal insan untuk manfaat ekosistem semikonduktor tempatan.

Pengerusi Eksekutifnya, Tan Sri Syed Zainal Abidin Syed Mohamed Tahi,r berkata SilTerra telah membentuk kerjasama dengan Universiti Sains Malaysia (USM), Universiti Teknikal Malaysia Melaka (UTeM) dan Universiti Malaysia Perlis (UniMAP).

Di bawah Memorandum Persefahaman (MoU) antara SilTerra, USM dan UTeM, serta surat hasrat (LoI) dengan UniMAP, semua pihak terlibat akan membangun dan mempromosikan program pendidikan dan latihan untuk pembangunan bakat serta penyelidikan dan pembangunan bersama (R&D) yang disesuaikan dengan keperluan ekosistem industri semikonduktor di Malaysia.

“Berikutan pemeteraian MoU dan LoI hari ini, kami akan meneliti bajet tahunan sebanyak RM1.5 juta untuk pembangunan modal insan dan menawarkan 60 jawatan untuk latihan amali bagi ketiga-tiga universiti ini, di mana kami menyasarkan untuk mengambil sekurang-kurangnya 30 pelajar setiap tahun.

“Mengenai R&D, aspirasi kami adalah untuk melabur RM1 juta setiap tahun dan kami akan bekerjasama rapat dengan universiti ini untuk mengenal pasti projek yang berpotensi,” katanya pada sidang media selepas majlis menandatangani perjanjian itu di sini, hari ini.

Turut hadir Naib Canselor USM Prof Datuk Dr Faisal Rafiq Mahamd Adikan, Timbalan Naib Canselor UTeM Prof Dr Ghazali Omar dan Naib Canselor UniMAP Lt Kol Prof Zaliman Sauli.

SilTerra, faundri wafer semikonduktor terbesar di Malaysia memulakan perjalanan transformasinya tahun lepas selepas Dagang NeXchange Bhd (DNeX) memperoleh 60 peratus kepentingan dalam SilTerra daripada Khazanah Nasional Bhd.

Syed Zainal Abidin yang juga pengarah urusan kumpulan DNeX berkata SilTerra sangat sibuk sejak lapan bulan lalu kerana ia menghadapi cabaran dalam industri semikonduktor.

“Kami juga cuba meningkatkan kecekapan di kilang kami dan sejak beberapa bulan lalu kami telah mencapai hasil sebanyak 99 peratus, produktiviti kami bertambah baik. Pesanan tertunggak syarikat dapat diselesaikan dalam tempoh enam hingga 12 bulan.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon