SEMICON SEA 2022 Jadi platform bagi menangani gangguan rantaian bekalan - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


SEMICON SEA 2022 Jadi platform bagi menangani gangguan rantaian bekalan

SEMICON SEA 2022 Jadi platform bagi menangani gangguan rantaian bekalan

24 Mei 2022

SEMICON Southeast Asia (SEMICON SEA 2022), perhimpunan utama rantau ini untuk industri semikonduktor dan mikroelektronik, akan menyediakan platform untuk pemain industri mencari penyelesaian terhadap gangguan rantaian bekalan global.

Presiden Peralatan Semikonduktor & Bahan Antarabangsa (SEMI) Asia Tenggara Linda Tan berkata berlatarkan gangguan rantaian bekalan global, industri semikonduktor perlu meneliti keseluruhan rantaian nilainya dan mencari penyelesaian untuk memastikan daya tahan dan ketangkasan perniagaan dalam menyesuaikan diri dengan keadaan global yang berkembang pesat.

“Sehubungan itu, SEMICON SEA 2022 menyediakan platform yang tepat pada masanya dan relevan kepada pemain industri berkumpul untuk mencari penyelesaian melalui dialog, pertukaran pengetahuan dan perkongsian,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Beliau menambah bahawa acara itu akan menghimpunkan pakar dari seluruh dunia yang mengutarakan pandangan terhadap isu paling mendesak dalam industri, termasuk topik yang berkaitan dengan alam sekitar, kemampanan dan daya tahan rantaian bekalan.

Bertemakan ““Forward as One – Building A Resilient and Sustainable Electronics Supply Chain in Southeast Asia”, SEMICON SEA 2022 akan diadakan di Pusat Konvensyen Setia SPICE dan Arena dari 21 hingga 23 Jun.

Ia akan menampilkan lebih daripada 250 syarikat dengan 400 gerai dan dijangka menarik lebih 10,000 pengunjung.

Sementara itu, Penasihat Pelaburan Khas kepada Ketua Menteri Pulau Pinang Datuk Seri Lee Kah Choon berkata Pulau Pinang adalah hab elektrik dan elektronik (E&E) terkemuka negara, dengan masing-masing menyumbang lebih 40 peratus dan 50 peratus lebihan dagangan tahunan negara serta eksport elektrik dan elektronik (E&E), sejak 2018.

Beliau berkata negeri itu juga meraikan ulang tahun ke-50 perindustrian pada tahun ini, dan kecemerlangan yang mampan serta ekosistem perindustrian yang mantap menjadikan ia adalah tempat yang sesuai.

InvestPenang, rakan kongsi strategik dalam SEMICON SEA 2022, juga akan menganjurkan beberapa acara selama tiga hari, bagi menunjukkan transformasi Pulau Pinang dan kecekapan teras dalam perjalanan perindustrian selama 50 tahun, kata Lee.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon