B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Selangor kenal pasti lokasi bina ladang solar berskala besar

Selangor kenal pasti lokasi bina ladang solar berskala besar

14 Mac 2023

Kerajaan Selangor sedang mengenal pasti lokasi untuk membina ladang solar (solar farm) berskala besar, terutamanya di kolam-kolam terbiar di negeri tersebut, bagi menghasilkan tenaga boleh diperbaharui dalam usaha menangani isu perubahan iklim.

Pengerusi Jawatankuasa Tetap Pelancongan, Alam Sekitar, Teknologi Hijau dan Hal Ehwal Orang Asli Selangor, Hee Loy Sian berkata selain projek berkenaan, kerajaan negeri juga merancang untuk memasang panel solar di beberapa bangunan tertentu, seperti bangunan kerajaan negeri.

“Kerajaan Selangor juga merancang untuk melaksanakan projek ‘waste-to-energy’ di Jeram, Kuala Selangor dan Tanjung Dua Belas, Kuala Langat supaya sampah-sampah yang dibakar boleh menjana tenaga diperbaharui,” katanya.

Beliau berkata demikian menjawab soalan tambahan daripada Datuk Seri Mohamed Azmin Ali (Bersatu-Bukit Antarabangsa) berkenaan rancangan kerajaan negeri menangani isu perubahan iklim dan pelaburan dalam tenaga boleh diperbaharui dalam Sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor hari ini.

Sementara itu, beliau memaklumkan kerajaan Selangor menyediakan geran-geran kecil kepada komuniti sebanyak RM20,000 setiap satu dengan peruntukan berjumlah RM2 juta setiap tahun sebagai galakan kepada komuniti menjalankan projek penghijauan kawasan.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon