Scomi-RC Asia bida tender dalam industri rel - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Scomi-RC Asia bida tender dalam industri rel

Scomi-RC Asia bida tender dalam industri rel

16 Jul 2021

Scomi Group Bhd memeterai perjanjian usaha sama (JV) dengan RC Asia Engineering Sdn Bhd untuk membida tender pembinaan stesen kereta api, landasan atau infrastruktur kereta api lain yang berkaitan dalam industri rel secara kolektif.

Dalam maklumannya kepada Bursa Malaysia, kumpulan itu berkata kedua-dua pihak telah menandatangani perjanjian JV itu hari ini bagi tujuan penyelarasan syarat untuk syarikat usaha sama (JV Co) yang akan diperbadankan kemudian.

Scomi akan memiliki 51 peratus kepentingan ekuiti dalam JV Co manakala RC Asia Engineering akan memegang baki 49 peratus.

Pelaksanaan JV itu juga akan menggunakan kemahiran, kepakaran, pengalaman dan keupayaan antara satu sama lain untuk manfaat JV Co.

“Syarikat tidak menjangka sebarang risiko luar biasa melainkan risiko operasi berkaitan cadangan JV itu yang sama dengan risiko operasi yang biasa dihadapi Scomi Group Bhd.

“Justeru, Lembaga Pengarah percaya bahawa pengalaman dan kepakaran pasukan pengurusannya akan membolehkan syarikat mengurangkan risiko ini dengan berkesan,” katanya. RC Asia Engineering merupakan pakar dalam landasan kereta api dan terlibat dalam pembinaan baharu, menaik taraf dan membaik pulih landasan kereta api serta kerja-kerja infrastruktur berkaitan landasan kereta api.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon