RCEP magnet pelaburan ASEAN, diperkukuh lagi dengan CPTPP - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


RCEP magnet pelaburan ASEAN, diperkukuh lagi dengan CPTPP

RCEP magnet pelaburan ASEAN, diperkukuh lagi dengan CPTPP

22 Ogo 2022

Majlis Penasihat Perniagaan ASEAN (ASEAN-BAC) dan Majlis Perniagaan bukan ASEAN menggiatkan usaha untuk meningkat dan memudahkan peluang  perdagangan dan pelaburan di rantau ini untuk memanfaatkan perkongsian ekonomi komprehensif serantau (RCEP) yang berkuat kuasa awal tahun ini.

Bercakap kepada Bernama bersempena dengan ulang tahun ke-55 ASEAN, pengerusi ASEAN-BAC  Tan Sri Dr Munir Abdul Majid berkata, tidak diragui lagi RCEP menawarkan peluang ekonomi yang amat besar terutamanya apabila ekonomi anggota sedang berusaha untuk bangkit kembali pasca-COVID-19.

Apabila ia mula berkuat kuasa, perjanjian perdagangan itu akan membuka laluan bagi penciptaan kawasan perdagangan bebas terbesar dunia. Di Malaysia RCEP berkuat kuasa pada 18 Mac, 2022.

“Dari sisi positifnya, perjanjian perdagangan bebas serantau terbesar dunia ini adalah 30 peratus daripada hampir segala-galanya – daripada keluaran dalam negara kasar global, populasi dan sebagainya  – tetapi dari sisi negatifnya, ia masih hanya 30 peratus daripada segala-galanya, bukan 100 peratus.

“Akan ada pertumbuhan serantau ini dan, pada masanya, peningkatan dalam 30 peratus itu akan menjadikannya platform serantau utama bagi meluaskan aktiviti dan kerjasama ekonomi serta sebagai peringatan adalah lebih baik sekiranya terdapat keterbukaan lebih meluas di seluruh dunia dan pemahaman mengenai perdagangan dan pelaburan,” katanya.

Menurut data oleh Bank Dunia, perjanjian itu akan mencakupi 2.3 bilion orang atau 30 peratus daripada penduduk dunia, menyumbang US$ 25.8 trilion atau kira-kira 30 peratus daripada keluaran dalam negara kasar global dan menyumbang bagi US$ 12.7 trilion, lebih satu perempat daripada perdagangan global dalam barangan dan perkhidmatan, dan 31 peratus daripada aliran masuk pelaburan langsung asing global.

Namun, Munir berkata memiliki RCEP adalah suatu yang berharga untuk dimanfaatkan dan China nampak akan peluang ini.

Apabila perjanjian itu berkuat kuasa, China telah menerbitkan garis panduan nasional bagi pelaksanaan RCEP berkualiti tinggi dalam enam bidang: perdagangan dan pelaburan; menaik taraf pembuatan; kerjasama bagi standard; sokongan kewangan; persekitaran perniagaan; perkhidmatan sokongan bagi perusahaan. 

“Usaha-usaha juga akan dibuat untuk mengembangkan penjelasan renminbi. China menyasarkan pelbagai pasaran. Pelaksanaan untuk mencapai objektif strategik dirancang di peringkat tempatan dan wilayah,” katanya. 

Mewujudkan Pelan Tindakan RCEP

Munir mencadangkan Malaysia juga perlu melakukan perkara yang sama untuk mengambil peluang daripada RCEP dengan mengeluarkan pelan tindakan yang terperinci yang sama untuk memastikan kejayaan RCEP untuk negara berbanding hanya berpuas hati dengan jangkaan keuntungan eksport sebanyak US$0.2 bilion, seperti yang diunjurkan oleh Persidangan Perdagangan dan Pembangunan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNCTAD) dalam kajian yang diterbitkan oleh UNCTAD pada pertengahan Disember 2021.

Kajian oleh Bank Pembangunan Asia mendedahkan bahawa RCEP akan meningkatkan pendapatan negara-negara anggota sebanyak 0.6 peratus menjelang 2030, menambah US$245 bilion (RM1.1 trilion) setahun kepada pendapatan serantau dan 2.8 juta pekerjaan kepada pekerjaan serantau.

Sementara itu, data Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri Malaysia menyaksikan untuk tempoh antara Mac dan 30 Jun, nilai eksport negara untuk eksport barangan di bawah RCEP sebanyak RM31.9 juta.

“Malaysia boleh mencapai lebih daripada itu, dan bukan hanya dari segi perdagangan sahaja, dengan memberi tumpuan yang sama kepada perancangan dan pelaksanaan strategik,” tegas Munir.

Menariknya, katanya, China telah menyatakan minat untuk menyertai Perjanjian Komprehensif dan Progresif bagi Perkongsian Trans-Pasifik (CPTPP), berikutan ia melihat peluang untuk menembusi pasaran seperti Kanada dan Mexico dalam platform tersebut.

“Malaysia juga perlu mengambil peluang untuk menembusi pasaran tersebut dengan meratifikasi CPTPP tidak lama lagi. Vietnam, anggota RCEP dan CPTPP, telah menyaksikan kemasukan pelaburan yang besar dan eksport yang meningkat,” katanya.

Walaupun menjadi peserta yang aktif dalam rundingan CPTPP, Malaysia masih belum meratifikasi perjanjian tersebut.

Jika diratifikasi, negara dijangka mendapat manfaat dalam jangka sederhana hingga jangka panjang sebagai sebahagian daripada pakatan dalam lima sektor, iaitu elektrik dan elektronik, minyak sawit, bahan kimia, peralatan optik dan saintifik serta plastik.

Jangan Leka  

Munir berkata ASEAN kekal sebagai antara rantau yang paling pesat berkembang di dunia, dengan faktor endowmen menyokong pengembangan ekonomi yang berterusan.

Bagaimanapun, beliau bimbang walaupun rantau ini menjadi tarikan kepada pelaburan yang merupakan sesuatu yang baik, ia menyebabkan negara-negara anggota berasa leka dan tidak menjalin kerjasama yang mencukupi untuk mencapai realiti pasaran tunggal, ketiga paling ramai penduduk, menghampiri ekonomi US$4 trilion.

“Melalui RCEP, disiplin dalam mematuhi perjanjian integrasi akan memerlukan ASEAN menjadi lebih bersepadu,” katanya sambil menambah ASEAN perlu bekerjasama untuk meminimumkan impak tersebut dan berganding bahu bagi merebut peluang-peluang baharu selain untuk menjadi lebih efisien.

Beliau berkata ASEAN masih perlu menyesuaikan standard bagi mencapai pertumbuhan mampan, bukan sahaja membabitkan pertumbuhan seluruh kos, terutamanya kepada alam sekitar.

Risikonya ialah, sesuatu sudah pun berlaku di negara-negara maju, menghentikan standard Matlamat Pembangunan Mampan (SDG) seperti tenaga bersih dalam keadaan tekanan daripada cabaran ekonomi, katanya.

“Teguh Bersama” ASEAN

Sempena dengan bulan ulang tahun ASEAN ke-55, Munir yang sudah tidak asing lagi dalam dunia korporat Malaysia berkata, belum ada masa untuk sambutan ulang tahun itu selepas pandemik.

“Kita umpama sudah jatuh ditimpa tangga. Kekurangan, lonjakan harga makanan dan gas, inflasi, kenaikan kadar faedah, kesemuanya tidak memanfaatkan pemulihan ekonomi global. Malah, banyak negara utama pada hakikatnya semakin lemah – sekali gus mengecilkan pasaran bagi eksport ASEAN,” katanya.

Seiring dengan ekonomi global, ekonomi ASEAN kekal lembap dalam keadaan peningkatan inflasi, dengan kadar inflasi diunjurkan meningkat kepada 4.7 peratus pada tahun ini berbanding 3.7 peratus, menurut Bank Pembangunan Asia (ADB).

ADB berkata, dalam kalangan 10 negara anggota, Laos merupakan antara negara di rantau ini yang mencatatkan kadar inflasi tertinggi sebanyak 23.6 peratus tahun ke tahun pada Jun, manakala Vietnam merekodkan kadar inflasi terendah, diikuti Malaysia (kadar inflasi kedua terendah) pada 3.4 peratus.

“Ditambah pula dengan ketegangan geopolitik, dunia tidak berada dalam keadaan yang stabil dan ASEAN juga tidak terkecuali…tetapi, apa yang paling penting adalah untuk mencapai hasil dan meneruskannya tanpa mengambil kira apa juga sentimen mesyuarat – yang begitu banyak di ASEAN,” katanya.

Munir berkata, di peringkat ASEAN-BAC Malaysia dan serantau, majlis itu telah melaksanakan aktiviti secara hibrid untuk mendorong kerjasama seterusnya dalam Komuniti Ekonomi ASEAN (AEC).

Bertemakan ‘Teguh Bersama,’ Hari ASEAN pada tahun ini mempelawa dan mengalu-alukan rakyat ASEAN yang berpandangan luas untuk bekerjasama dalam mengharungi cabaran pada abad ke-21.

Ditubuhkan pada 8 Ogos, 1967 di Bangkok, Thailand, negara pengasas ASEAN terdiri daripada Indonesia, Malaysia, Filipina, Singapura dan Thailand. Brunei Darussalam menyertai ASEAN pada 1984, Vietnam (1995), Laos dan Myanmar (1997) dan Kemboja pada 1999.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon