PETRONAS bekal gas asli untuk dua firma Sarawak - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


PETRONAS bekal gas asli untuk dua firma Sarawak

PETRONAS bekal gas asli untuk dua firma Sarawak

23 Ogo 2022

PETRONAS memulakan pembangunan kemudahan penghantaran gas di Tanjung Kidurong, Bintulu yang akan membekalkan gas asli kepada Sarawak Petchem Sdn Bhd (SPSB) dan Sarawak Energy Bhd (SEB) bermula tahun depan.

Majlis pecah tanah bagi Kemudahan Penjualan Gas Tambahan Bintulu (BAGSF-2) dirasmikan oleh Premier Sarawak, Premier Sarawak, Tan Sri Abang Johari Tun Openg.

Turut hadir adalah Pengerusi PETRONAS, Tan Sri Mohd Bakke Salleh; Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) PETRONAS, Datuk Tengku Muhammad Taufik serta Timbalan Premier Sarawak, Datuk Amar Awang Tengah Ali Hasan dan Datuk Seri Sim Kui Hian.

BAGSF-2 direka bentuk dengan kapasiti untuk menghasilkan sehingga 390 juta kaki padu standard gas sehari (MMscfd).

Kemudahan itu akan menggunakan 70 hektar tanah dan akan mempunyai bangunan pentadbiran khas sendiri, kawasan pemprosesan, stesen pemeteran dan utiliti.

Ia akan menghantar 160 MMscfd gas asli kepada loji menatol milik kerajaan Sarawak dikendalikan oleh SPSB yang kini sedang dibina di Tanjung Kidurong.

Sebanyak 70 MMscfd lagi akan dibekalkan kepada loji tenaga SEB di Tanjung Kidurong.

Kapasiti selebihnya akan membolehkan kemudahan itu membekalkan gas asli kepada pelanggan masa depan.

Tengku Muhammad Taufik berkata, pembangunan BAGSF-2 menandakan satu lagi pencapaian penting komitmen PETRONAS untuk bekerjasama dengan kerajaan negeri Sarawak bagi pertumbuhan mampan industri minyak dan gas.

Katanya, sebaik beroperasi, BAGSF-2 akan mewujudkan aktiviti nilai tambah baharu untuk sumber hidrokarbon Sarawak, menyokong aspirasi negeri itu bagi industri petrokimia serta tenaga domestiknya.

“Kami tidak sabar untuk membina kerjasama mantap dengan kerajaan negeri bagi membangunkan sumber Sarawak demi kemakmuran bersama negeri dan negara,” katanya dalam satu kenyataan.

Pada 2016, PETRONAS memeterai perjanjian bersama kerajaan Sarawak untuk membekalkan sejumlah 450 MMscfd gas asli kepada Sarawak bagi penjanaan tenaga dan industri petrokimia milik negeri.

Pada 2021, PETRONAS memeterai satu lagi Memorandum Persefahaman (MoU) bagi meningkatkan bekalan gas kepada 1,200 MMscfd untuk Sarawak.

Sumber: Berita Harian

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon