RCEP beri akses pasaran lebih meluas untuk PKS - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


RCEP beri akses pasaran lebih meluas untuk PKS

RCEP beri akses pasaran lebih meluas untuk PKS

04 Apr 2022

Ekonomi membangun Perkongsian Ekonomi Komprehensif Serantau (RCEP) seperti Indonesia, Vietnam, Malaysia dan Filipina boleh memberi manfaat kepada perusahaan kecil dan sederhana (PKS) kerana mampu menyediakan akses kepada pasaran yang besar, buruh murah serta sumber asli atau bahan mentah.

Ini kerana, akses yang lebih murah ke pasaran baharu akan mendorong syarikat-syarikat besar, bermodal tinggi dan inovatif untuk melabur dan mewujudkan kehadiran dalam pasaran baharu di seluruh rantau ini.

Menurut Terbitan ke-31 Berita Pelaburan & Cukai ASEAN (AITN) oleh BDO, dengan berbuat demikian, syarikat akan memudahkan pemindahan pengetahuan dan teknologi daripada negara maju kepada ekonomi membangun.

Laporan itu menambah, syarikat-syarikat juga mungkin mewujudkan kemudahan pengeluaran dalam ekonomi ini, sekali gus meningkatkan kapasiti produktif di negara-negara berkenaan.

Trend sebegini boleh meningkatkan jumlah faktor produktiviti ekonomi membangun dan seterusnya membawa kepada pertumbuhan dan pendapatan yang lebih tinggi.

PKS berada pada kedudukan yang baik untuk memanfaatkan faedah ini, terutamanya dalam sektor barangan, pembuatan, teknologi dan teknologi maklumat dan komunikasi (ICT).

“Memandangkan banyak syarikat besar bakal memasuki pasaran baharu yang sedang membangun, mereka akan mencari rakan kongsi, pembekal dan vendor. Ia tidak semestinya membabitkan syarikat besar dan selalunya adalah perniagaan pasaran pertengahan atau PKS.

“Walau apa pun, pemindahan pengetahuan dan teknologi sudah pasti akan mengalir kepada syarikat-syarikat kecil dalam ekonomi yang menerima pelaburan masuk, melalui ekosistem canggih dan cekap yang akan berkembang,” kata laporan itu.

Ini akan lebih dirasai dalam RCEP berbanding dalam perjanjian ASEAN Campur Satu atau perjanjian perdagangan lain di seluruh rantau Indo-Pasifik kerana rangka kerja hak harta intelek (IPR) yang dipertingkatkan akan memberikan lebih keyakinan dan kepercayaan untuk memudahkan pertukaran tersebut.

“Perlindungan IPR yang mencukupi boleh memainkan peranan penting dalam menarik pelaburan langsung asing dan menggalakkan pemindahan teknologi dan limpahan pengetahuan,” katanya yang memetik kertas kerja Pertubuhan Kerjasama dan Pembangunan Ekonomi (OECD) 2019 mengenai dasar pemindahan teknologi antarabangsa.

Sehubungan itu, laporan itu menambah, PKS di seluruh rantau ini harus mengamalkan pemikiran positif terhadap RCEP dan bersedia untuk menjadi penerima pemindahan teknologi dalam persekitaran IPR yang lebih canggih dan tersusun yang akan digiatkan oleh RCEP.

RCEP berkuat kuasa pada 1 Januari 2022 dan bersedia untuk menjadi pencetus perubahan bagi PKS di negara 15 anggota yang terdiri daripada kesemua 10 negara ASEAN dan lima rakan dialognya iaitu Australia, China, Jepun, New Zealand dan Korea Selatan.

Ia meliputi 30 peratus daripada keluaran domestik global berjumlah AS$26.2 trilion dan 30 peratus daripada populasi dunia atau 2.2 bilion, menjadikannya perjanjian perdagangan bebas terbesar di dunia.

BDO Malaysia adalah ahli kepada BDO International, rangkaian firma profesional kelima terbesar di dunia yang menyediakan perkhidmatan audit dan jaminan, nasihat dan cukai kepada perniagaan daripada konglomerat multinasional yang terkenal sehinggalah kepada organisasi berorientasikan pertumbuhan, sama ada awam atau swasta.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon