Rapid Manufacturing perluas kemudahan pengeluaran di Kulim - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Rapid Manufacturing perluas kemudahan pengeluaran di Kulim

Rapid Manufacturing perluas kemudahan pengeluaran di Kulim

17 Mei 2023

Syarikat pembuatan elektronik global Rapid Manufacturing, mengembangkan operasi dengan memperluaskan lagi kemudahan pengeluaran di Kulim, Kedah, yang dijangka mampu mewujudkan sehingga kira-kira 2,000 peluang pekerjaan untuk rakyat tempatan.

Kemudahan baharu itu akan menawarkan perkhidmatan kepada pelanggannya dalam bidang aeroangkasa, telekomunikasi, perubatan, semikonduktor, automotif dan sektor automasi industri.

Disamping pembuatan, tapak itu juga akan menempatkan pusat wilayah berintensif pengetahuan, dengan penubuhan Pusat Kecemerlangan (COE) yang canggih untuk memacu syarikat, dalam usaha meningkatkan nilainya rantaian dan akhirnya meletakkan ia sebagai peneraju industri.

Ketua Pegawai Eksekutif Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA), Datuk Wira Arham Abdul Rahman, berkata peluasan kemudahan pengeluaran Rapid Manufacturing adalah bukti pertumbuhan jangka panjang dalam permintaan untuk industri di peringkat global, dan Malaysia berada pada kedudukan yang baik untuk memanfaatkan peluang ini.

“Dengan memanfaatkan ekosistem elektrik dan elektronik (E&E) komprehensif negara dan rantaian bekalan semikonduktor negara yang matang, kemudahan baharu ini dijangka memberi impak positif kepada penciptaan pekerjaan.

“Pelaburan Rapid di Kulim ini juga dijangka mewujudkan kira-kira 2,000 peluang pekerjaan untuk warga tempatan, yang merangkumi sekurang-kurangnya 500 pekerjaan berpendapatan tinggi.

“Selain itu ia juga memberi manfaat kepada masyarakat setempat dan rakyat pada umumnya, sambil meningkatkan rantaian bekalan negara untuk memenuhi perubahan yang pesat keperluan industri E&E,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Tambah beliau, pengembangan itu akan turut menggalakkan inovasi dalam bidang baru muncul di negara ini.

“Perkembangan ini selaras dengan aspirasi kerajaan di bawah Rancangan Malaysia Ke-12 dan Dasar Pelaburan Baharu, memperkukuh asas-asas ekosistem pelaburan Malaysia,” katanya.

Sementara itu Ketua Eksekutif Pihak Berkuasa Pelaksanaan Koridor Utara (NCIA), Mohamad Haris Kader Sultan, berkata pihaknya komited untuk menarik dan memudahkan pelaburan bernilai tinggi di Wilayah Ekonomi Koridor Utara (NCER), yang merangkumi negeri Kedah, Perlis, Pulau Pinang, dan Perak.

“Kami berbangga kerana telah memainkan peranan dalam memudahkan pelaburan Rapid Manufacturing di rantau ini, dan kami percaya kemudahan baharu ini akan meningkatkan lagi kedudukan rantau ini sebagai destinasi utama bagi pembuatan berteknologi tinggi.

“Pelaburan Rapid Manufacturing di Kedah dan Pulau Pinang akan mengukuhkan dengan ketara pembangunan ekosistem rantaian bekalan untuk menyokong aktiviti daripada E&E, Jentera dan Peralatan (M&E), teknologi dan peranti perubatan, industri telekomunikasi, automotif dan aeroangkasa di NCER.

“Dengan kemudahan oleh NCIA melalui pelbagai insentif NCER, pihak berkuasa yakin lebih banyak syarikat akan ikut serta dan melabur dalam NCER, sekali gus memacu pertumbuhan ekonomi yang mampan dan mewujudkan peluang pekerjaan kepada masyarakat setempat,” katanya.

Sumber: Berita Harian

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon