Rangkaian 5G beri banyak manfaat, wujudkan pekerjaan baharu - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Rangkaian 5G beri banyak manfaat, wujudkan pekerjaan baharu

Rangkaian 5G beri banyak manfaat, wujudkan pekerjaan baharu

22 Mei 2022

Penggunaan 5G di Malaysia bersedia untuk memberi manfaat kepada pengguna akhir dalam pelbagai bidang dan mewujudkan pekerjaan baharu untuk orang ramai.

Ketua Jabatan Kejuruteraan Elektrik dan Elektronik Universiti Sains Islam Malaysia Prof Ir Dr Hafizal Mohamad berkata Malaysia dapat menyaksikan pecutan dalam pekerjaan baharu dengan kemajuan rangkaian, ditambah dengan aplikasi kecerdasan buatan (AI) serta realiti tambahan (AR) baharu, khususnya dalam sektor pendidikan, pertanian dan pembuatan.

Sebagai antara negara pertama di rantau ini yang membina ekosistem 5G, beliau berkata dianggarkan kira-kira 148,000 pekerjaan baharu akan disediakan seiring dengan kemajuan pelancaran 5G baharu.

“Aplikasi AI dan AR baharu ini tidak boleh dilakukan dengan rangkaian yang ada sekarang, tidak seperti rangkaian 5G. Oleh itu, kita sepatutnya dapat melihat sejumlah besar syarikat pemula niaga akan berkembang tidak lama lagi untuk menyediakan perkhidmatan baharu bagi 5G,” katanya kepada Bernama baru-baru ini.

Menurut Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM), sejumlah 500 lokasi 5G telah siap di bawah fasa 1A setakat Disember 2021, meliputi kawasan-kawasan di Putrajaya, Cyberjaya dan Kuala Lumpur, manakala fasa 1B akan menyaksikan pelancaran 3,518 tapak 5G lagi menjelang hujung tahun ini.

Digital Nasional Bhd (DNB), jentera tujuan khas (SPV) milik kerajaan untuk pelancaran 5G, komited terhadap jadual yang dipercepatkan untuk melancarkan liputan 5G kepada 80 peratus penduduk menjelang 2024.

Hafizal berkata rangkaian generasi baharu itu membolehkan perusahaan kecil dan sederhana mempunyai kesalinghubungan yang terjamin, stabil dan boleh dipercayai untuk mempromosikan produk mereka dengan lebih kreatif.

“Sekiranya anda melihat kembali semasa era 3G, jika syarikat ingin mempromosikan perkhidmatan atau produk mereka, mereka dapat mengedarkan maklumat menggunakan video dan audio untuk menjelaskannya tetapi dengan 5G, kita mungkin melihat lebih banyak kaedah lanjutan digunakan, termasuk video definisi tinggi,” katanya.

Di bawah Jalinan Digital Negara (JENDELA), beliau berkata kerajaan telah menyediakan inisiatif berkualiti tinggi untuk rangkaian wayarles 5G yang mana SKMM telah mengenal pasti tiga jalur iaitu jalur rendah, jalur sederhana dan jalur tinggi, mengikut negara-negara lain.

“Dengan 5G, kita juga boleh melihat data berkelajuan tinggi dan aplikasi kependaman ultra rendah akan muncul, terutamanya dalam penggunaan industri kerana ia penting dalam era revolusi industri dan beberapa aplikasi menegak lain yang memerlukan kependaman sangat rendah.

“Biasanya jika anda melakukan ujian kelajuan, pengguna akhir boleh melihat beberapa kelajuan megabit sesaat untuk peranti serasi 4G tetapi 5G boleh menyampaikan sehingga data gigabit sesaat selain menyediakan kira-kira 100 kali peningkatan kapasiti berbanding 4G,” jelas beliau.

Rangkaian 3G telah ditamatkan berkuat kuasa 31 Dis 2021, manakala 4G sedang diperkukuh sebagai sebahagian daripada inisiatif JENDELA yang bertujuan untuk menaik taraf infrastruktur komunikasi digital Malaysia sebagai persediaan untuk pelancaran 5G.

Pada 10 Nov, 2021, Kementerian Komunikasi dan Multimedia melancarkan rangkaian 5G pertama negara dalam usaha meningkatkan kesalinghubungan dan menjadi negara berpendapatan tinggi.

Pelancaran 5G tidak akan menjejaskan kesalinghubungan 4G untuk orang ramai kerana kedua-dua rangkaian digunakan secara bebas, kata Hafizal sambil menambah rangkaian itu akan menyokong lebih banyak peranti, termasuk peranti internet pelbagai benda (IoT).

Tambahan pula, beliau berkata gabungan penggunaan 5G dan AI juga penting dalam pertanian pintar untuk menganalisis data pH, baja dan suhu dari bahagian terpencil dengan penggunaan sensor atau pengesan untuk mengesan.

“Selain itu, penggunaan biasa lain ialah bandar pintar. Sebagai contoh, Langkawi mendemonstrasikan  penghantaran dan pemantauan bagi tujuan penguatkuasaan dengan menyediakan kamera trafik di lokasi strategik untuk mengenali dan menganalisis tingkah laku manusia.

“Dalam industri minyak dan gas, kita boleh melihat penggunaan seperti robot autonomi Petronas untuk melakukan pemeriksaan, striming video 4K dan beberapa sensor lain untuk operasi mereka,” katanya.

Justeru, beliau percaya usaha-usaha kerajaan telah dilaksanakan dengan perancangan yang jelas, dan berharap sinergi dan penyelarasan dalam kalangan agensi berkaitan akan diperkukuh bagi memastikan rancangan itu dapat dilaksanakan seperti yang telah diatur.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon