Pusat 4IR Malaysia bina rantaian bekalan pekerja berterusan - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Pusat 4IR Malaysia bina rantaian bekalan pekerja berterusan

Pusat 4IR Malaysia bina rantaian bekalan pekerja berterusan

16 Mei 2023

Penubuhan Pusat bagi Revolusi Perindustrian Keempat Malaysia (Pusat 4IR Malaysia) penting bagi mewujudkan satu ekosistem dan rantaian bekalan tenaga kerja yang berterusan untuk memacu pelaburan langsung domestik (DDI).

Menteri Pelaburan, Perdagangan dan Industri (MITI), Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz, berkata pusat itu bukan sahaja mampu menarik pelaburan langsung asing (FDI), namun ia juga akan menarik minat syarikat multinasional untuk melabur.

“Pusat itu lebih tertumpu kepada pemain domestik juga, kerana apabila pemain industri datang melabur, syarikat multinasional datang juga. Mereka memerlukan ekosistem yang sesuai…ia bermakna ekosistem dan kluster yang sesuai untuk menyokong syarikat multinasional besar agar perusahaan kecil dan sederhana (PKS) dan syarikat bersaiz sederhana dapat melakukan pembekalan, perkhidmatan, penyenggaraan dan sebagainya.

“Saya fikir penting bagi industri kita untuk bersedia kerana apabila pelaburan masuk dan apabila pelabur besar domestik terus melabur, kita mahu keseluruhan ekosistem dan rantaian bekalan, terutamanya PKS untuk terbabit,” katanya kepada media pada Majlis Rumah Terbuka Hari Raya Aidilfitri MITI, hari ini.

Terdahulu, Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengumumkan penubuhan Pusat 4IR Malaysia, sebuah pusat bebas dalam ekosistem global Forum Ekonomi (WEF) yang akan menumpukan kepada dua keutamaan iaitu transformasi digital dan GovTech serta peralihan tenaga.

Pusat itu adalah yang pertama di rantau ASEAN yang bakal menjadi platform bagi pemimpin kerajaan dan perniagaan, ahli akademik dan pakar untuk mewujudkan hab inovasi dan kepakaran bagi memanfaatkan potensi teknologi baru muncul.

Mengenai transformasi digital dan GovTech, pusat yang dihoskan oleh MyDIGITAL Corporation itu akan menumpukan kepada bidang untuk mempercepat fasa pertumbuhan seterusnya agenda transformasi digital Malaysia dan peranan yang boleh dimainkannya untuk memudahkan usaha bagi transformasi digital ASEAN.

Selain itu, pusat berkenaan juga akan menyokong Dasar Tenaga Malaysia 2022-2040, untuk mengemudi peralihan tenaga dan pembangunan ekonomi hijau sambil mengimbangi isu seperti jaminan tenaga, kemampuan dan kemampanan alam sekitar.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon