Pulau Pinang perlu sasar jadi hab inovasi antarabangsa - Lee - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Pulau Pinang perlu sasar jadi hab inovasi antarabangsa – Lee

Pulau Pinang perlu sasar jadi hab inovasi antarabangsa – Lee

20 Jul 2021

Pulau Pinang perlu menyasar untuk menjadi hab inovasi antarabangsa selain menjadi pusat pembuatan global dalam industri elektrik dan elektronik (E&E).

Penasihat Khas Pelaburan kepada Ketua Menteri Pulau Pinang, Datuk Seri Lee Kah Choon berkata untuk mencapai visi ini, negeri itu perlu menubuhkan dana pelaburan industri bernilai berbilion ringgit untuk melabur dalam usaha menginovasi perniagaan dan memupuk usahawan tempatan  mengeluarkan produk yang boleh bersaing di persada dunia.

“Namun begitu, tenaga kerja yang ada ketika ini jelas terlalu kecil untuk memastikan hab inovasi global Pulau Pinang ini berjaya.

 “Justeru  pertumbuhan bersih 30,000 pekerja berpengetahuan setiap tahun kepada jumlah tenaga kerja negeri adalah suatu yang mesti,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Lee berkata Pulau Pinang berpeluang baik  untuk merebut peluang yang tercetus daripada pandemik dan perang perdagangan dengan memanfaatkan situasi gangguan rantaian bekalan yang sebelum ini ditutup.

“Bagaimanapun, masa adalah amat penting kerana peluang ini berlalu dengan sangat pantas,” katanya. 

Pada masa hadapan, katanya, penyerantauan akan menjadi lebih lazim seperti Perjanjian Perdagangan Bebas Amerika Utara (NAFTA) yang melibatkan Amerika Syarikat, Kanada dan Mexico; China dengan negara-negara Asia Tenggara yang berdekatannya seperti Myanmar, Vietnam, Laos dan Kemboja.

Beliau berkata sekatan pergerakan sempadan antarabangsa pada awalnya membuka peluang bagi Malaysia untuk memanfaatkan gangguan rantaian bekalan tetapi sekatan pergerakan sempadan yang berlarutan akan menutup peluang bagi syarikat Malaysia apabila alternatif lain ditemui dan dilaksanakan.

“’Strategi ‘Made in China 2025’ adalah peluang terbaik bagi syarikat Malaysia untuk menjadi sebahagian daripada rantaian bekalan tetapi ia akan menjadi satu ancaman serius sekiranya Malaysia terlepas peluang ini.

“Sebaik sahaja rantaian bekalan dan ekosistem direalisasikan, sukar bagi orang luar untuk menembusinya,” katanya.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon