Proton labur lebih RM200 juta bina kilang baharu - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Proton labur lebih RM200 juta bina kilang baharu

Proton labur lebih RM200 juta bina kilang baharu

22 Apr 2021

Pengeluar kereta nasional, Proton Holdings Bhd (Proton) melabur lebih RM200 juta bagi pembinaan kilang penghentakan badan kereta baharu di kilangnya di Tanjung Malim yang dijangka siap menjelang suku ketiga 2022.

Proton dalam satu kenyataan berkata kilang itu akan menempatkan jentera hentakan “Superlarge” untuk meningkatkan lagi kebolehan hentakan syarikat.

“Lebih penting lagi, perkembangan ini adalah sebahagian rancangan syarikat untuk menambah tahap penggunaan komponen tempatan bagi model sedia ada dan akan datang,” katanya sambil kilang baharu itu merupakan sebahagian dari rancangan syarikat menaikkan taraf Tanjung Malim ke kilang pembuatan tahap dunia.

Syarikat itu berkata, Ia akan membolehkan pengeluaran panel badan yang lebih besar dan selain daripada pelaburan ini, sebanyak RM1.2 bilion telah dibelanjakan untuk barisan pengeluaran yang baru pada 2019.

Ketua Pegawai Eksekutifnya, Dr Li Chunrong berkata, penambahan baharu ini adalah sebahagian daripada strategi Proton untuk memastikan ia boleh terus berkembang.

“Ini bermakna syarikat akan mempunyai kebolehan untuk mengeluarkan pelbagai model tetapi lebih penting lagi, kami akan mengeluarkan produk yang bertaraf tinggi dan mempunyai teknologi baharu.

“Haluan dan perkembangan masa depan Proton adalah jelas. Malaysia akan tetap menjadi pasaran utama tetapi syarikat perlu mempunyai kebolehan untuk bersaing di luar negara,” katanya.

Menurut Chunrong, fasiliti baharu itu amat penting kepada syarikat kerana ia membolehkan penambahan penggunaan komponen tempatan pada masa hadapan.

“Ini juga akan membolehkan Proton melibatkan lebih ramai vendor tempatan dalam proses pengeluarannya dan dengan demikian, mengembangkan lagi ekosistem automotif tempatan,” katanya.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon