B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Projek tenusu berskala besar di Perlis hasil perjanjian Malaysia-Qatar

Projek tenusu berskala besar di Perlis hasil perjanjian Malaysia-Qatar

29 Mac 2022

Memorandum kerjasama (MOC) di antara Baladna Dairy Facility yang berpangkalan di Qatar dengan FGV Holdings Bhd dan FELCRA Bhd yang ditandatangani pada 2019 telah membuahkan hasil dengan pembangunan projek tenusu berskala besar di Lembah Chuping, Perlis.

Menteri Kanan Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali, berkata berdasarkan kerjasama strategik itu, projek itu menyediakan peluang besar kepada Malaysia dan Qatar untuk meningkatkan nilai dalam industri makanan Malaysia dan apa lebih penting lagi untuk memastikan keselamatan makanan di rantau ini. .

“Di bawah usaha sama menarik Baladna, FGV Holdings Bhd dan FELCRA, kerjasama ini akan membawa pelaburan, kepakaran dan teknologinya untuk meningkatkan pengeluaran susu segar semasa Malaysia selaras dengan Agenda Keselamatan Makanan Nasional kami yang bertujuan mengurangkan pergantungan Malaysia terhadap import tenusu.

“Pada masa yang sama, pelaburan RM2 bilion akan mewujudkan lebih 2,000 peluang pekerjaan dan meningkatkan daya saing industri tenusu tempatan,” kata Mohamed Azmin menerusi catatan di akaun Twitternya,

Terdahulu, Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dan Azmin melawat Fasiliti Tenusu Baladna yang canggih, ia adalah antara ladang lembu terbesar di Qatar.

Azmin berkata Kemudahan Tenusu Baladna yang berkeluasan lebih dua juta meter persegi mempunyai kapasiti untuk menempatkan hingga 24,000 ekor lembu dalam persekitaran yang selesa dan berhawa dingin.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon