Program Imunisasi Kebangsaan akan perkukuh sektor perniagaan dan pelaburan negara - MITI - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Program Imunisasi Kebangsaan akan perkukuh sektor perniagaan dan pelaburan negara – MITI

Program Imunisasi Kebangsaan akan perkukuh sektor perniagaan dan pelaburan negara – MITI

17 Feb 2021

Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan yang dijadualkan bermula minggu depan akan dapat mengukuhkan keyakinan dalam sector perniagaan dan pelaburan negara, kata Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI).

Ketua Setiausaha MITI, Datuk Lokman Hakim Ali menzahirkan keyakinan program vaksinasi secara menyeluruh di peringkat kebangsaan itu akan memberi impak positif kepada operasi perniagaan komuniti dan industri di Malaysia.

“Program ini dijangka membantu mempercepatkan lagi pembukaan dan pemulihan aktiviti ekonomi secara menyeluruh.

“Ini secara langsung akan meningkatkan produktiviti dan mengukuhkan kedudukan Malaysia dalam rantaian bekalan global,” katanya ketika dihubungi Bernama, hari ini.

Pada Selasa, Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin melancarkan Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan yang akan bermula pada 26 Feb, 2021, sejurus selepas penghantaran pertama vaksin yang dijadualkan tiba pada 21 Feb. 

Program imunisasi ini akan dijalankan menerusi tiga fasa dengan fasa pertama bermula pada 26 Feb hingga April 2021; fasa kedua mulai April hingga Ogos 2021 manakala fasa ketiga dari Mei 2021 hingga Februari 2022. 

Pada 11 Jan lepas, Malaysia melalui Kementerian Kesihatan (KKM) telah menandatangani perjanjian bersama Pzer (Malaysia) Sdn Bhd untuk penghantaran fasa pertama vaksin COVID-19 Pzer-BioNTech BNT1262b. 

Perjanjian tersebut melibatkan perolehan vaksin sebanyak 12,799,800 dos yang meliputi 20 peratus populasi Malaysia dengan pemberian dua dos kepada setiap orang.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon