Pihak industri perlu terus amalkan langkah pencegahan COVID-19, elak gangguan operasi - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Pihak industri perlu terus amalkan langkah pencegahan COVID-19, elak gangguan operasi

Pihak industri perlu terus amalkan langkah pencegahan COVID-19, elak gangguan operasi

07 Feb 2022

Pihak syarikat dan industri diingatkan supaya terus mengamalkan langkah pencegahan penularan COVID-19 di tempat kerja sebagaimana yang disaran Kementerian Kesihatan (KKM) bagi memastikan sektor itu terus beroperasi ketika negara berdepan dengan gelombang COVID-19 varian Omicron.

Menteri Kanan Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Seri Mohamed Azmin Ali berkata  inisiatif Safe@Work perlu kekal dipraktikan bagi memastikan keselamatan dan kesihatan pekerja terus terjamin sekali gus mengelakkan gangguan operasi syarikat dan mengurangkan impak terhadap produktiviti apabila terdapat kes positif COVID-19.

“Safe@Work (bertujuan) supaya diwujudkan ‘gelembung’ di tempat penginapan pekerja ke lokasi kilang, sekiranya ada kes baharu tiada keperluan untuk kita menutup keseluruhan kemudahan ini, sebaliknya pekerja akan diasingkan dan diberikan rawatan sewajarnya, ini dapat memastikan aktiviti perniagaan dapat diteruskan.

“Kita juga menggalakkan syarikat dan industri meneruskan usaha pemeriksaan membuat ujian secara berkala supaya pekerja yang hadir sihat, dilindungi dan tidak berlaku keadaan yang memaksa kita tutup operasi,” katanya kepada pemberita selepas mengadakan lawatan ke kilang STMicroelectronics Sdn Bhd di sini hari ini.

Beliau berkata demikian semasa merujuk kepada strategi Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menghadapi gelombang Omicron berikutan peningkatan kes COVID-19.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon