PHE labur RM10 juta tubuhkan pusat latihan diperakui Bosch di Malaysia - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


PHE labur RM10 juta tubuhkan pusat latihan diperakui Bosch di Malaysia

PHE labur RM10 juta tubuhkan pusat latihan diperakui Bosch di Malaysia

11 Nov 2021

Peninsula Higher Education (PHE) Sdn Bhd dan Bosch Rexroth Sdn Bhd telah memeterai perjanjian persefahaman (MoU) bagi menubuhkan pusat latihan kemahiran yang diperakui Bosch di seluruh Malaysia.

Pengarah PHE Sdn Bhd Datuk Seri Michael Tio berkata dalam lima tahun akan datang, PHE akan melabur RM10 juta bagi menubuhkan makmal canggih bagi kursus kejuruteraan yang akan dimulakan di Kampus The Ship di sini di Batu Kawan, dengan makmal pertama disasarkan tersedia pada Jun 2022.

Beliau berkata pusat itu akan menawarkan kursus mekatronik dan penawaran kursus akan dikembangkan berdasarkan permintaan dan sumbangan daripada peneraju industri yang lain.

“Saya faham kepentingan kursus kejuruteraan di Batu Kawan … permintaan sangat tinggi, terdapat ketidakpadanan antara penghasilan pelajar kejuruteraan dan permintaan industri terutamanya apabila Pulau Pinang dikenali sebagai Lembah Silikon Timur,” katanya selepas majlis menandatangani MoU itu di Kampus The Ship PHE di sini hari ini.

Beliau berkata pihaknya sedang mencari peralatan latihan bukan sahaja untuk menghasilkan siswazah yang relevan dengan Industri 4.0 tetapi turut menyediakan latihan kepada pekerja dalam industri.

Tambahnya untuk tahun pertama kerjasama itu, kira-kira 600 pelajar dari kolej berkenaan serta pekerja industri akan mengikuti program sijil profesional yang relevan bagi Industri 4.0.

Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Bosch Rexroth di ASEAN dan Oceania Michel Gunawan berkata Bosch Rexroth akan menyediakan blok binaan pusat itu, termasuk peralatan latihan, sokongan teknikal serta Sistem Mekatronik Modularnya (mMS4.0), yang merupakan sukatan pelajaran yang disesuaikan dengan pasaran tempatan.

“Rexroth telah membangunkan mMS4.0 untuk universiti dan institusi pendidikan yang merupakan sistem latihan untuk I4.0, yang mana kandungan boleh diajar secara praktikal. Ia menggabungkan semua fungsi sistem pengeluaran yang lengkap, termasuk logistik,” katanya dalam ucapannya hari ini.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon