Petronas Chemicals bakal hasilkan Maleic Anhydride - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Petronas Chemicals bakal hasilkan Maleic Anhydride

Petronas Chemicals bakal hasilkan Maleic Anhydride

20 Jun 2023

Petronas Chemicals Group Bhd (PCG) kini sedang menjalankan penilaian terperinci ke atas Maleic Anhydride (MAn) yang dijangka siap pada suku pertama 2023 manakala tertakluk kepada kelulusan akhir, loji MAn itu disasarkan siap pada separuh pertama 2025.

Pengeluar bahan kimia bersepadu terkemuka itu dalam satu kenyataan berkata, baru-baru ini ia telah menandatangani perjanjian dengan syarikat usaha samanya (JV), BASF Petronas Chemicals Sdn Bhd (BPC), untuk mengambil alih loji 113 kilo-tan setahun (ktpa) Maleic Anhydride yang terletak di Gebeng, Kuantan.

Loji MAn ditutup oleh BPC sebelum ini berikutan langkah penjajaran semula portfolio produk yang membawa kepada penutupan kekal loji Butanediol (BDO) dan derivatifnya.

Dengan pengambilalihan itu, PCG akan menggunakan semula loji tersebut dengan memperbaharui dan menaik taraf kemudahan berkenaan untuk menghasilkan MAn yang berkualiti tinggi agar lebih sesuai untuk industri makanan dan farmaseutikal.

“Kemudahan bersepadu kami sekarang akan memastikan bekalan bahan mentah (feedstock) yang kompetitif dan terjamin ke loji.

“Di samping itu, kedekatan loji dan pasaran sasaran kami yang dikenal pasti di benua kecil Asia Pasifik dan India akan membolehkan kami menawarkan harga yang kompetitif kepada pelanggan kami,” kata Pengarah Urusan da Ketua Pegawai Eksekutif PCG Mohd Yusri Mohamed Yusof.

Pengambilalihan ini akan membolehkan PCG meluaskan portfolio produk terkini dan mengukuhkan tumpuannya untuk mempelbagaikan ke dalam derivatif dan bahan kimia yang berbeza.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon