Pertumbuhan teknologi digital akan cipta 65 juta pekerjaan setahun di Asia Pasik - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Pertumbuhan teknologi digital akan cipta 65 juta pekerjaan setahun di Asia Pasik

Pertumbuhan teknologi digital akan cipta 65 juta pekerjaan setahun di Asia Pasik

10 Feb 2021

Bank Pembangunan Asia (ADB) menjangkakan kira-kira 65 juta pekerjaan diwujudkan setiap tahun di Asia Pasik sehingga 2025, susulan peningkatan penggunaan teknologi digital dalam keadaan pandemik COVID-19.

Ketua Pakar Ekonomi ADB, Yasuyuki Sawada berkata pengembangan sektor digital akan menyumbang kenaikan tahunan purata 26.8 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK); 15.6 peratus bagi perdagangan serta 26.1 peratus dalam guna tenaga Asia Pasik dalam tempoh lima tahun akan datang.

Beliau berkata perdagangan serantau juga diunjurkan meningkat US$1 trilion setahun dalam lima tahun akan datang memandangkan pertumbuhan ekonomi digital di Asia dijangka dipercepat sekali gus memberi peluang untuk merancakkan lagi pertumbuhan ekonomi, membangunkan perniagaan, mewujudkan pekerjaan serta menangani cabaran sosioekonomi.

“Secara amnya, sektor digital global mungkin berkembang pada purata US$617 bilion setahun atau US$3.1 trilion secara keseluruhan dari 2021 hingga 2025,” katanya pada pelancaran Webinar Kesan Asia: Laporan Penyepaduan Ekonomi Asia (AEIR) 2021 secara maya pada Rabu.

Beliau berkata sektor digital Asia diunjurkan berkembang dengan nilai kira-kira US$184 bilion setahun atau US$919 bilion dalam tempoh lima tahun akan datang.

“Transformasi digital yang dipercepat dapat berpotensi meningkatkan keluaran, perdagangan dan perniagaan serta pekerjaan global,” katanya.

Sawada berkata negara-negara Asia Pasik telah memanfaatkan kemajuan teknologi dan digitalisasi yang pesat untuk pulih dan membina kembali jalinan dengan ekonomi global semasa krisis pandemik.

“Teknologi telah membantu dalam menempa hubungan global baharu, yang menawarkan peluang ekonomi yang amat besar, namun membawa risiko dan cabaran baharu,” katanya.

Beliau berkata menurut laporan itu, sekiranya sektor digital berkembang 20 peratus, KDNK global akan  meningkat dengan purata US$4.3 trilion setahun dari 2021 hingga 2025, atau $21.4 trilion dalam lima tahun, manakala lebih 40 peratus daripada peningkatan keluaran global akan disumbangkan oleh Asia.

“Selain itu, aktiviti penggabungan dan pengambilalihan peringkat rma di rantau ini baru-baru ini telah menunjukkan tanda-tanda pemulihan, memandangkan negaranegara mula membuka kembali dan melonggarkan beberapa sekatan yang dikenakan akibat pandemik,” menurut laporan itu.

Menurutnya, kerajaan di rantau ini juga perlu menumpukan privasi dan keselamatan data, pencukaian, perkongsian antara institusi awam  dan  swasta serta kerjasama serantau untuk memperkukuh sektor digital dengan lebih baik.

AEIR 2021 ADB menumpukan kemajuan dalam kerjasama dan penyepaduan serantau Asia Pasik, menilai kesan awal pandemik terhadap perdagangan, pelaburan rentas sempadan, penyepaduan kewangan dan pergerakan orang.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon