Pertumbuhan produktiviti Malaysia dijangka pada 3 peratus tahun ini - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Pertumbuhan produktiviti Malaysia dijangka pada 3 peratus tahun ini

Pertumbuhan produktiviti Malaysia dijangka pada 3 peratus tahun ini

10 Ogo 2023

Pertumbuhan produktiviti Malaysia pada 2023 dijangka sederhana pada tiga peratus di tengah-tengah cabaran berterusan dalam ekonomi domestik dan global, kata Menteri Pelaburan, Perdagangan dan Industri Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz.

Beliau berkata lebih banyak perlu dilakukan untuk meningkatkan produktiviti dan daya saing Malaysia bagi melonjakkan ekonomi.

“Di bawah rangka kerja Ekonomi MADANI yang dilancarkan baru-baru ini, satu daripada tujuh sasaran yang perlu dicapai ialah Malaysia tersenarai dalam 12 teratas kedudukan Ranking Daya Saing Global (WCR).

“Ini juga menandakan pertumbuhan produktiviti kita tidak cukup transformatif untuk mengeluarkan negara daripada perangkap ekonomi pendapatan sederhana lebih awal,” katanya pada pelancaran Laporan Produktiviti (PR) 2023 secara dalam talian, hari ini.

Menurut Tengku Zafrul, produktiviti boleh dipertingkatkan oleh sektor awam dan swasta yang mengutamakan kesejahteraan pekerja dan menyokong taraf hidup yang baik untuk mereka.

“Apabila ini berlaku, adalah lebih mudah untuk meningkatkan prestasi dan keuntungan pekerja, yang seterusnya memudahkan untuk mencapai produktiviti yang mampan.

“Kesemuanya ini bermakna Kementerian Pelaburan, Perdagangan dan Industri (MITI) dan agensinya mempunyai tugas yang besar di hadapan. Bagaimanapun, saya yakin kita semua telah bersedia melaksanakan tugas dan komited untuk mencapai sasaran Ekonomi MADANI tersebut,” katanya.

PR 2023, bertemakan “Produktiviti Mampan,” dan dilancarkan oleh Perbadanan Produktiviti Malaysia (MPC), menyediakan butiran agenda produktiviti Malaysia.

Pengerusi MPC Datuk Kamaruzzaman Johari berkata MPC komited untuk memperkasakan inisiatif peningkatan produktiviti dengan memberi tumpuan kepada bakat, teknologi dan peraturan.

“Usaha MPC merangkumi pendekatan yang lebih meluas.

“Intervensi peringkat makro, cadangan dasar dan rangka kerjanya disusun untuk membolehkan persekitaran perniagaan yang dipertingkatkan produktiviti,” katanya.

PR 2023 melaporkan produktiviti Malaysia yang membanggakan serta daya saing, yang naik lima anak tangga ke kedudukan ke-27 dalam WCR 2023 oleh Institut Pembangunan Pengurusan (IMD).

Ini disumbangkan oleh pertumbuhan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) negara sebanyak 8.7 peratus pada 2022 dan pemulihan produktiviti yang lebih kukuh daripada jangkaan pada 5.4 peratus.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon