Pengembalian semula pengecualian kabotaj dapat percepatkan hasrat Malaysia jadi negara yang dipacu teknologi - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Pengembalian semula pengecualian kabotaj dapat percepatkan hasrat Malaysia jadi negara yang dipacu teknologi

Pengembalian semula pengecualian kabotaj dapat percepatkan hasrat Malaysia jadi negara yang dipacu teknologi

07 Apr 2021

Pengembalian semula pengecualian dasar kabotaj untuk kapal pembaikan kabel dasar laut akan mempercepatkan kemajuan dan matlamat Malaysia menjadi negara berpendapatan tinggi yang didorong oleh pendigitalan dan teknologi menjelang tahun 2030, kata Dewan Perniagaan Amerika Malaysia (Amcham).

Ketua Pegawai Eksekutif Siobhan Das berkata Amcham telah bersedia untuk menyokong kerajaan  dalam mengkaji langkah-langkah perundangan dan pengawalseliaannya yang berkaitan dengan infrastruktur digital di bawah inisiatif  Rangka Tindakan  (Blueprint) Ekonomi Digital Malaysia (MyDIGITAL), dengan memudahcarakan perundingan industri dan mencadangkan penyelesaian yang menyokong pelaksanaan objektif kerajaan.

“Halangan peraturan yang tidak menyokong pengurusan infrastruktur digital yang cekap membimbangkan para pelabur pada masa yang sangat kritikal ketika Malaysia berusaha bersaing untuk pelaburan infrastruktur digital dan memacu pemulihan ekonomi,” katanya dalam satu kenyataan.

Beliau seterusnya menjelaskan bahawa anggota Amcham bergantung kepada kesalinghubungan internet yang pantas dan boleh dipercayai, dan apa-apa halangan peraturan yang melambatkan pembaikan infrastruktur internet kritikal boleh menyebabkan gangguan perniagaan yang besar.

“Selain itu, pemansuhan pengecualian ini mungkin akan menghalang ekonomi digital Malaysia untuk mencapai potensi sepenuhnya, yang bermaksud kehilangan peluang untuk peningkatan produktiviti, pewujudan pekerjaan dan pembangunan kemahiaran,” tambah beliau.

Keahlian Amcham merangkumi bukan sahaja pelabur kabel tetapi pelbagai perniagaan yang banyak melabur dalam inovasi digital dan bakat digital.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon