Pengecualian duti import, eksais dan cukai jualan untuk EV - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Pengecualian duti import, eksais dan cukai jualan untuk EV

Pengecualian duti import, eksais dan cukai jualan untuk EV

29 Okt 2021

Kerajaan bercadang memberikan pengecualian sepenuhnya ke atas duti import, duti eksais dan cukai jualan bagi kenderaan elektrik (EV), bagi menyokong pembangunan industri EV tempatan.

Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz ketika membentangkan Bajet 2022 di Dewan Rakyat hari ini berkata pengecualian cukai jalan sehingga 100 peratus juga diberikan kepada kenderaan berkenaan.

“Kerajaan melihat potensi EV yang memiliki ciri-ciri kenderaan cekap tenaga sebagai usaha meminimum pencemaran asap kenderaan ke udara,” katanya.

Beliau berkata kerajaan juga memberikan pelepasan cukai pendapatan individu sehingga RM2,500 ke atas kos pembelian dan pemasangan, sewaan dan sewa beli kemudahan serta bayaran yuran langganan kemudahan pengecasan EV.

Dalam pada itu, Tengku Zafrul berkata untuk mengurangkan kos pemilikan kenderaan, kerajaan juga akan melanjutkan 100 peratus pengecualian cukai jualan ke atas kenderaan penumpang pemasangan tempatan (CKD) dan 50 peratus ke atas kenderaan dipasang sepenuhnya (CBU) termasuk kenderaan pelbagai guna (MPV) dan kenderaan utiliti sukan (SUV) selama enam bulan sehingga 30 Jun 2022. 

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon