B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Pembaharuan dasar mampu pacu ekonomi Asia lebih kukuh

Pembaharuan dasar mampu pacu ekonomi Asia lebih kukuh

06 Apr 2022

Pembaharuan dasar yang menambah baik kutipan cukai dan meningkatkan hasil boleh membantu ekonomi Asia mencapai pertumbuhan ekonomi yang mampan dan inklusif.

Pengarah Penyelidikan Makroekonomi Bank Pembangunan Asia (ADB), Abdul Abiad berkata pembaharuan sedemikian mesti dilakukan mengikut kes demi kes, dan dengan cara yang tidak menyekat pertumbuhan atau menimbulkan beban yang tidak wajar kepada pembayar cukai.

“Membangunkan penduduk Asia yang semakin tua akan memerlukan perbelanjaan yang lebih tinggi untuk pencen dan penjagaan kesihatan manakala peningkatan dalam kemewahan akan meningkatkan jangkaan untuk lebih banyak barangan dan perkhidmatan awam yang lebih baik.

“Pelaburan besar dalam tenaga bersih diperlukan untuk menangani ancaman perubahan iklim; bagi memenuhi permintaan ini dan lain-lain, negara perlu menggunakan rangkaian penuh sumber kewangan swasta dan awam,” katanya semasa Webinar Impak Asia mengenai Tinjauan Pembangunan Asia 2022, pada Rabu.

Beliau berkata, penyelesaian yang perlu dipertimbangkan oleh kerajaan termasuk kutipan cukai nilai tambah yang lebih cekap, pembaharuan insentif cukai dan membawa lebih banyak perniagaan ke dalam ekonomi formal, serta mengoptimumkan pendapatan peribadi dan cukai harta.

Menurut ADB, dengan pembaharuan itu, ekonomi Asia yang sedang membangun boleh meningkatkan hasil cukai sebanyak purata tiga hingga empat mata peratusan.

Sebagai contoh, mempermudahkan pendaftaran perniagaan dan menurunkan kos transaksi boleh membawa lebih banyak perniagaan kecil ke dalam ekonomi formal, sekali gus meningkatkan kutipan cukai.

Abdul menyatakan bahawa di Asia Tenggara, perniagaan bersaiz mikro, kecil dan sederhana menyumbang sebanyak 98 peratus daripada semua perusahaan dan 41 peratus Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) setakat 2020.

“Kerajaan juga boleh menambah baik kutipan cukai daripada perdagangan Asia yang sedang berkembang dalam perkhidmatan digital, yang meningkat lebih tiga kali ganda sejak 2005 kepada AS$1.4 trilion (AS$1=RM4.22) pada 2020,” katanya.

Beliau juga menambah bahawa instrumen penetapan harga karbon dan cukai bahan api fosil telah terbukti mengurangkan pencemaran, dan cukai ke atas alkohol, tembakau dan makanan serta minuman yang tidak sihat boleh meningkatkan hasil sehingga sehingga 0.6 peratus daripada KDNK yang boleh membawa kepada hasil kesihatan yang lebih baik dan mengurangkan kos perubatan.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon