B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Pelan induk perindustian 2030 dikaji semula

Pelan induk perindustian 2030 dikaji semula

23 Feb 2023

Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) memutuskan untuk mengkaji semula Pelan Induk Perindustrian Baharu 2030 (NIMP 2030).

Ia berikutan cabaran operasi baharu dan ketidaktentuan yang disebabkan oleh kesan buruk pasca wabak terhadap ekonomi negara, sentimen geopolitik global yang boleh mengakibatkan perang perdagangan, kemajuan teknologi yang pesat dan ancaman perubahan iklim.

NIMP 2030 yang disemak semula akan menampilkan satu set strategi komprehensif dan pelan tindakan bagi memastikan sinergi di peringkat dasar dan industri, terutamanya dalam mewujudkan ekosistem yang menyokong membantu memangkin pembangunan perindustrian Malaysia pada masa hadapan.

Pasca semakan, NIMP 2030 akan menjadi dokumen rujukan utama dalam mencartakan pembangunan industri masa depan Malaysia sehingga 2030.

Kajian semula akan dijalankan oleh Pasukan Petugas Khas, yang akan dipengerusikan oleh Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, dengan Timbalan Menteri mempengerusikan secara ganti.

Sekretariat bagi Pasukan Petugas Khas itu akan diketuai oleh Ketua Setiausaha MITI.

Pasukan Petugas Khas itu terdiri daripada mereka yang pakar dalam pelbagai bidang termasuk ekonomi, pembangunan industri, perniagaan, kewangan, pelaburan, strategi korporat dan perancangan, peningkatan produktiviti dan pembangunan bakat.

Pasukan itu diberi mandat untuk membincangkan isu-isu utama seperti pembaharuan struktur keseluruhan, mempertingkatkan kompleksiti ekonomi negara, mewujudkan ekosistem yang betul untuk industri sasaran serta membina kapasiti perusahaan kecil dan sederhana (PKS) untuk mengamalkan prinsip alam sekitar, sosial dan tadbir urus (ESG) bagi menyediakan mereka untuk permintaan pasaran global.

Cadangan untuk menambah baik NIMP 2030 dijangka dapat memastikan dasar yang tangkas dan komprehensif sejajar dengan konsep MADANI Kerajaan Perpaduan, objektif karbon sifar bersih 2050 dan dasar utama MITI seperti Aspirasi Pelaburan Nasional (NIA), Dasar Pelaburan Nasional (NIP) dan Industri4WRD.

Mesyuarat Pasukan Petugas Khas pertama diadakan pada 23 Februari 2023, dan NIMP yang disemak semula dijangka siap pada suku ketiga 2023.

Sumber: Berita Harian

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon