Pelaburan sektor pembuatan Pulau Pinang 2021 melonjak kepada RM76.2 bilion - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Pelaburan sektor pembuatan Pulau Pinang 2021 melonjak kepada RM76.2 bilion

Pelaburan sektor pembuatan Pulau Pinang 2021 melonjak kepada RM76.2 bilion

09 Mac 2022

Prestasi perindustrian Pulau Pinang terus mencatatkan kecemerlangan meskipun berdepan cabaran akibat pandemik COVID-19, dengan pelaburan pembuatan diluluskan mencapai paras tertinggi sebanyak RM76.2 bilion pada 2021 berbanding RM14.1 bilion pada 2020.

Ketua Menteri Pulau Pinang Chow Kon Yeow berkata rekod Pulau Pinang pada 2021 itu menjangkaui prestasi terdahulunya secara ketara melalui projek penting daripada Intel Electronics dan Ibiden Electronics; dan melepasi pelaburan terkumpul dari 2012 hingga 2020 (RM73.1 bilion).

“Pelaburan pembuatan diluluskan bagi Pulau Pinang bernilai RM76.2 bilion pada 2021 yang melibatkan 111 projek.

“Pelaburan langsung asing (FDI) menyumbang RM74.4 bilion atau 98 peratus daripada pelaburan pembuatan diluluskan di Pulau Pinang, menjadikan negeri ini sebagai penerima FDI pembuatan tertinggi di Malaysia,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Chow berkata walaupun pandemik COVID-19, Pulau Pinang telah meneruskan kecemerlangan dalam sektor galakan utama seperti elektrik dan elektronik, mesin dan peralatan, teknologi perubatan dan bidang termaju lain.

Menurutnya ekosistem industri yang teguh di negeri itu dan kumpulan pekerja yang kukuh telah membolehkan syarikat untuk mencapai daya tahan rantaian bekalan dan kelebihan operasi, yang mana ia penting terutamanya untuk mengurangkan kesan daripada gangguan dan penyusunan semula rantaian bekalan global.

Selain itu, beliau berkata pelaburan ini dijangka menjana peluang persetempatan rantaian bekalan yang luas dan memberikan petanda baik kepada syarikat tempatan, sekali gus mengukuhkan lagi penembusan Pulau Pinang menuju rantaian bekalan global.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon