Pelaburan besar Infineon selaras dengan gagasan Ekonomi MADANI - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Pelaburan besar Infineon selaras dengan gagasan Ekonomi MADANI

Pelaburan besar Infineon selaras dengan gagasan Ekonomi MADANI

03 Ogo 2023

Pengumuman pelaburan tambahan sehingga lima bilion euro (RM25 bilion) oleh Infineon Technologies AG (Infineon) selaras dengan gagasan Ekonomi MADANI yang menyasarkan Malaysia sebagai peneraju ekonomi Asia dan berada di kedudukan antara 30 ekonomi terbesar di dunia, kata Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Beliau berkata, keyakinan syarikat semikonduktor global itu terhadap ekosistem pelaburan Malaysia mencerminkan kedudukan Malaysia yang penting dalam rantaian bekalan semikonduktor global.

“Saya mengalu-alukan pengumuman pelaburan daripada Infineon yang telah membuktikan kepercayaan mereka terhadap Malaysia.

“Pengumuman ini adalah lanjutan daripada perbincangan saya dengan pihak syarikat Dr Rutger Wijburg, Ketua Pegawai Operasi (Infineon) pada 24 Julai 2023,” katanya dalam satu kenyataan yang dikeluarkan oleh Pejabat Perdana Menteri, hari ini.

Perdana Menteri mengulas berkaitan perkembangan terbaharu Infineon yang berhasrat meningkatkan kemudahannya di Kulim, Kedah untuk membina loji fabrikasi kuasa silikon karbida (SiC) 200-milimeter (mm) terbesar di dunia dengan pelaburan baharu terbabit untuk dalam tempoh lima tahun akan datang.

Sejak lima dekad yang lalu, Infineon telah menjadikan Malaysia sebagai sebuah hab penting dalam pembuatan fabrikasi wafer di Kulim dan melaksanakan aktiviti pembungkusan cip semikonduktor di Batu Berendam, Melaka.

“Ia menjadi pelengkap kepada Aspirasi Pelaburan Nasional (NIA) dan Pelan Induk Perindustrian Baharu iaitu untuk menarik pelaburan berteknologi tinggi dan bernilai tinggi bagi menyokong ekonomi global dan domestik,” kata Anwar.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon