OECD, ASEAN jalin kerjasama percepat transformasi digital serantau - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


OECD, ASEAN jalin kerjasama percepat transformasi digital serantau

OECD, ASEAN jalin kerjasama percepat transformasi digital serantau

09 Feb 2022

Pertubuhan Kerjasama Ekonomi dan Pembangunan (OECD) dan ASEAN menandatangani memorandum persefahaman (MoU) yang bertujuan mempercepatkan transformasi digital rantau ini dengan mengurus lebih baik beberapa risiko, cabaran dan gangguan berkaitan yang semakin meningkat.

MoU itu ditandatangani sempena Persidangan Menteri mengenai Program Serantau Asia Tenggara OECD (SEARP) di Seoul, Korea Selatan, secara maya pada Rabu.

Menerusi MoU itu, OECD dan ASEAN akan menilai pembahagian ketersambungan di Asia Tenggara untuk memudahkan penambahbaikan dalam kualiti perkhidmatan jalur lebar di seluruh rantau ini.

Menurut Setiausaha Agung OECD Mathias Cormann, semasa era pra-pandemik, Asia Tenggara merupakan antara ekonomi digital yang paling pesat berkembang dengan bilangan pengguna digital meningkat daripada 90 juta pada 2015 kepada 250 juta pada 2018.

Ia terus meningkat kepada 300 juta pengguna digital pada 2020, penambahan mendadak ekoran penutupan berkaitan COVID-19.

Namun begitu, beliau menyatakan bahawa penggunaan, penembusan dan infrastruktur dalam teknologi komunikasi dan maklumat kekal tidak setara di seluruh dan dalam negara di Asia Tenggara.

“Jalur lebar misalnya kekal lebih mudah diakses dan lebih pantas di persekitaran bandar berbanding di kawasan luar bandar dan terpencil,” katanya.

Membina masa depan digital memerlukan pendekatan kerajaan yang diselaraskan, katanya sambil menambah ia termasuk pelaburan dalam infrastruktur komunikasi dan kemahiran digital untuk merapatkan jurang digital sedia ada dalam kalangan masyarakat, wilayah dan perniagaan.

Beliau menekankan kepentingan melabur dalam kemahiran digital yang akan memastikan semua orang mempunyai peluang terbaik untuk menyertai dan mendapat manfaat daripada ekonomi digital.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon