NIMP 2030: Negeri utara turut terima manfaat - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


NIMP 2030: Negeri utara turut terima manfaat

NIMP 2030: Negeri utara turut terima manfaat

10 Jul 2023

Negeri-negeri di Utara Semenanjung Malaysia terutama Pulau Pinang, selatan Kedah dan utara Perak akan turut menyaksikan lebih banyak pertumbuhan ekonomi selaras pelaksanaan Pelan Induk Perindustrian Baharu (NIMP) 2030.

Timbalan Menteri Pelaburan, Perdagangan dan Industri, Liew Chin Tong berkata, ia akan membabitkan sektor pembuatan dan perkilangan yang kini telahpun sedia membangun di kawasan berkenaan.

Menurutnya, langkah itu adalah usaha Kementerian Pelaburan, Perdagangan dan Industri (MITI) bagi merancakkan semula ekonomi negara sekali gus membantu syarikat tempatan untuk terus bersaing di pasaran.

Beliau berkata demikian ketika melawat sebuah kilang pembuatan di Kawasan Perindustrian Cendana dekat sini pada Isnin.

“MITI sedang usahakan NIMP, harap boleh bantu syarikat tempatan agar dapat masuk dalam rangkaian pembekalan atau supply chain serta membuka peluang pekerjaan dengan gaji setimpal.

“Negeri seperti Pulau Pinang, Kedah dan Perak diharap dapat memacu pertumbuhan akan datang.

“Ini harapan kementerian melalui NIMP dengan usaha pemain industri dan keadaan baharu ini dapat mewujudkan syarikat yang lebih bergantung kepada kemahiran tinggi selain penggunaan teknologi terkini dalam sektor pembuatan,” katanya.

Sumber: Sinar Harian

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon