Nilai pelaburan industri aeroangkasa cecah RM3.8 bilion - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Nilai pelaburan industri aeroangkasa cecah RM3.8 bilion

Nilai pelaburan industri aeroangkasa cecah RM3.8 bilion

26 Okt 2021

Kerajaan meluluskan 40 projek berkaitan industri aeroangkasa dengan jumlah nilai pelaburan sebanyak RM3.8 bilion dari 2017 hingga Jun 2021, yang mewujudkan 4,563 peluang pekerjaan.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Ekonomi), Datuk Seri Mustapa Mohamed, berkata pekerjaan ini kebanyakannya pekerjaan berkemahiran tinggi diisi oleh juruteknik dan jurutera Malaysia, menerajui hala tuju ke hadapan untuk pekerjaan bernilai tinggi dan berkemahiran di negara ini.

“Pada masa depan, kerajaan akan terus menggalakkan dan memudahkan pelaburan langsung asing berkualiti tinggi ke Malaysia,” katanya dalam ucaptama pada webinar bertajuk ‘Memperkukuh Industri Aeroangkasa Malaysia dalam Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK-12)’ hari ini.

Katanya, seperti yang digariskan dalam rangka kerja Aspirasi Pelaburan Nasional (NIA), tumpuannya adalah menarik pelaburan berkualiti tinggi.

Mustapa turut menyatakan keyakinan bahawa industri aeroangkasa akan terus menjadi industri yang berkembang maju di Malaysia pada tahun-tahun akan datang walaupun pandemik COVID-19 memberi cabaran kepada negara.

Beliau berkata, trend menunjukkan Asia Pasifik mempunyai pertumbuhan tertinggi dalam penghantaran pesawat baharu untuk dekad akan datang, menjadi bukti kepada ekonomi rantau ini yang berkembang.

“Kerajaan melihat sektor swasta dan ahli akademik sebagai rakan pembangunan bersama. Kami telah menubuhkan unit pengurusan penyelidikan di Unit Perancang Ekonomi (EPU) untuk menyelaraskan perbelanjaan penyelidikan dan pembangunan bagi memastikan perbelanjaan tertumpu kepada hasil yang ketara,” katanya.

Beliau menambah, keupayaan logam keras yang semakin meningkat, seperti yang dapat dilihat daripada UMW Aerospace dan SAM Aerospace, kedua-duanya pakar dalam pembuatan komponen enjin, menunjukkan skop disiplin teknologi aeroangkasa yang dikuasai oleh Malaysia.

“Negara kini menempatkan lebih 230 syarikat berkaitan aeroangkasa yang menyokong rantaian bekalan Malaysia, menjana jumlah pendapatan sebanyak RM16.2 bilion pada 2019, menjadikan Malaysia sebagai hab aeroangkasa kedua terbesar di Asia Tenggara,” katanya.

Di bawah RMK-12, industri aeroangkasa dijangka menjana pendapatan sebanyak RM30 bilion dan lebih 30,000 pekerjaan menjelang akhir 2025.

Mustapa berkata, strategi dilaksanakan melalui pelbagai inisiatif seperti membangunkan ekosistem yang mampan, membentuk kluster, pengezonan aktiviti aeroangkasa dan mewujudkan sistem digital aeroangkasa serta menceburi tenaga mampan.

“Kami menjangka penyertaan dan kerjasama yang lebih besar daripada semua pihak berkepentingan, terutama dalam bidang pembangunan tenaga kerja, strategi dan pelaksanaan program serta pemindahan dan penciptaan teknologi,” katanya.

Mengenai masa depan, beliau berharap kepada penyertaan dalam aktiviti reka bentuk dan pembinaan program pesawat, bahagian dalam pembuatan aeroangkasa global serta pasaran penyelenggaraan, pembaikan dan baik pulih (MRO) dan keupayaan dalam integrasi avionik dan sistem yang lebih besar.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon