Ni Hsin peroleh kebenaran keluar motosikal elektrik - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Ni Hsin peroleh kebenaran keluar motosikal elektrik

Ni Hsin peroleh kebenaran keluar motosikal elektrik

25 Okt 2022

Ni Hsin EV Tech Sdn Bhd (NH EV TECH), anak syarikat milik penuh Ni Hsin Group Bhd, hari ini menerima Kelulusan Jenis Kenderaan (VTA) daripada Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Malaysia di bawah Akta Pengangkutan Jalan Malaysia 1987.

Ia untuk dua model Motosikal Kenderaan Elektrik EBIXON (EBIXON EV Bike) dalam kategori peribadi dan komersial iaitu, TAILG BOLD dan TAILG TORQ.

Syarikat dalam kenyataannya berkata, NH EV TECH pada 23 Mac 2022 memeterai Perjanjian Pembuatan Peralatan Asal (OEM) dengan Dongguan Tailing Motor Vehicle Co, Ltd (TAILG) untuk pembuatan EV Bikes atau Motosikal EV seperti yang biasa dikenali di Malaysia.

Pengarah Urusan NH EV Tech, Khoo Chee Kong, berkata dengan kelulusan VTA, NH EV TECH akan mula mengeluarkan secara pemasangan tempatan (CKD) EBIXON EV Bikes pada November 2022 dan selepas itu akan melancarkan EV Bikes di pasaran Malaysia.

Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) pada 17 Mac 2022 telah mengeluarkan Lesen Pengilang kepada NH EV TECH untuk bertindak sebagai Pengilang Berlesen bagi menjalankan aktiviti ‘Manufacture and Assembly of Electric Vehicle Bike’ di 47, Jalan Taming Dua, Taman Taming Jaya, 43300 Seri Kembangan, Selangor Darul Ehsan mulai 29 Oktober 2021 mengikut Akta Penyelarasan Perindustrian 1975 (AKTA 156).

“Usaha menceburi perniagaan e-mobiliti adalah sejajar dengan komitmen Kumpulan terhadap ESG. EBIXON EV Bike adalah EV bike pertama yang disesuaikan sepenuhnya untuk pasaran peribadi dan komersial domestik dan akan mewujudkan standard baharu dalam pengangkutan bersih di seluruh negara dan seterusnya,” katanya di sini hari ini.

Di bawah Perjanjian OEM itu, TAILG akan mengeluarkan EV Bikes dan dihantar sebagai komponen, alat ganti dan perisian manakala NH EV TECH akan memasang dan menguji serta menjalankan kawalan kualiti dan pentauliahan EV Bikes di Malaysia.

TAILG, yang ditubuhkan di China pada tahun 2004, mengkhusus dalam R&D, pembuatan, jualan dan perkhidmatan kenderaan elektrik tenaga baru.

Produknya meliputi basikal elektrik, skuter elektrik, basikal khas elektrik, basikal roda tiga elektrik dan kenderaan lain.

Syarikat itu menduduki tempat ketiga teratas di China, diiktiraf sebagai “Rakan Kongsi Program E-mobiliti Alam Sekitar PBB” dan mempunyai 7,000 kedai eksklusif di seluruh dunia.

TAILG juga mencatat Rekod Dunia Guinness untuk jarak terjauh dengan skuter elektrik, caj tunggal pada Oktober 2020.

Beliau menambah pihaknya menyasarkan untuk menjual 50,000 unit EBIXON EV Bikes di Malaysia dan ASEAN dalam tempoh tiga tahun akan datang.

Permintaan untuk EV Bikes di rantau ini dijangka menyaksikan pertumbuhan pesat dalam tempoh tiga hingga 10 tahun akan datang, mengatasi Eropah dan Asia Timur.

“Fokus reka bentuk baharu ini adalah untuk menyampaikan kapasiti penyimpanan terkemuka kelas, julat dan kelajuan tertinggi untuk menggalakkan penggunaan pengangkutan pelepasan sifar secara besar-besaran di seluruh Malaysia, dan pada masa yang sama mengelakkan keperluan untuk infrastruktur tambahan.

“NH EV TECH kini sedang bekerjasama dengan saluran pengedaran motosikal komersial yang besar dan pemilik stesen penukaran bateri di seluruh Malaysia dan ASEAN, termasuk pembiaya untuk pelanggannya dan kumpulan kenderaan komersial yang besar,” tambah Khoo.

EBIXON EV Bikes menampilkan sistem bateri dwi boleh tukar yang menawarkan jarak gabungan sehingga 200 km (112 batu).

Bateri boleh dipasang ke soket rumah untuk mengecas atau ditukar di stesen bateri yang ditetapkan.

Selain itu, kuasa bateri boleh diisi semula pada pengecas awam.

“Melalui inisiatif penyelidikan dan pembangunan yang meluas dengan kerjasama TAILG, EBIXON EV Bike direka bentuk dan dibangunkan untuk mencapai “pariti hampir kos” dengan motosikal enjin pembakaran dalaman (“ICE”) di pasaran Malaysia, tetapi pada kos operasi yang sehingga 70 peratus lebih rendah.

“EBIXON EV Bikes direka bentuk mengikut kesesuaian iklim Malaysia dan serantau, keadaan jalan raya dan gaya penumpang di samping memastikan kualiti, prestasi, keselesaan, kecekapan pengendalian dan akhir sekali, kemampuan. ” tambahnya.

Sumber: Berita Harian

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon