B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


NCER tarik pelaburan RM16 bilion di wilayah utara

NCER tarik pelaburan RM16 bilion di wilayah utara

25 Jun 2021

Wilayah Ekonomi Koridor Utara (NCER) menarik pelaburan RM16 bilion bagi 2021 dan bakal mewujudkan 19,652 peluang pekerjaan.

Pengumuman pelaburan itu dibuat pada Mesyuarat Majlis Pihak Berkuasa Pelaksanaan Koridor Utara (NCIA) Ke-26 yang diadakan secara sidang video dan dipengerusikan oleh Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Pada mesyuarat itu, Perdana Menteri turut menyaksikan lapan syarikat menyatakan komitmen pelaburan berimpak tinggi di Kedah, Pulau Pinang, Perak dan Perlis.

Dalam satu kenyataan, NCIA berkata, pelaburan yang diterima itu adalah kerjasama NCIA dengan kerjasama Kementerian Kewangan (MOF), Unit Perancang Ekonomi (EPU), Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) dan Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA) itu adalah selaras dengan usaha kerajaan untuk menjayakan Pelan Pemulihan Negara (PPN) yang diumumkan pada 15 Jun 2021.

Ia berkata, pelaburan yang diperoleh itu adalah bukti kejayaan agensi berkenaan dalam membina ekosistem berdaya tahan yang mendorong pemulihan era pasca pandemik COVID-19 dan pada masa yang sama, menyediakan jaringan keselamatan sosial untuk rakyat.

Pihak NCIA pada mesyuarat itu juga membuat pembentangan berhubung perkembangan terkini projek sosioekonomi seperti pelan pemulihan COVID-19 dan juga pelaksanaan program modal insan yang bertumpu kepada pembangunan rakyat di NCER.

Sumber: Berita Harian

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon