Hong Seng sewa tanah, labur RM1.5 bilion dalam kilang NBL - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Hong Seng sewa tanah, labur RM1.5 bilion dalam kilang NBL

Hong Seng sewa tanah, labur RM1.5 bilion dalam kilang NBL

25 Jun 2021

Anak syarikat milik penuh Hong Seng Consolidated Bhd,  Hong Seng Industries Sdn Bhd  (HSI) memeterai perjanjian dengan Pihak Berkuasa Pelaksanaan Koridor Utara (NCIA) untuk menyewa semula tanah perindustrian yang terletak di Kedah Rubber City (KRC), Padang Terap, Kedah dengan nilai RM44.69 juta.

“Perjanjian tersebut akan membolehkan syarikat menyewa tanah perindustrian seluas 503.31 hektar itu di KRC untuk tempoh 60 tahun, dengan pilihan untuk memperbaharui selama 30 tahun lagi,” menurut Hong Seng dalam makluman kepada Bursa Malaysia hari ini.

“HSI ingin membina dan mengoperasikan kilang pembuatan lateks butadiena nitril (NBL) dengan kapasiti yang dirancang 480 kilo-tan setahun,” katanya.

Pengarah Urusan Kumpulan Hong Seng Datuk Teoh Hai Hin berkata syarikat telah memperuntukkan jumlah pelaburan sebanyak RM1.5 bilion untuk pengembangan perniagaannya di KRC dalam tempoh lima tahun akan datang dari 2022 dan seterusnya.

“Ia dijangka dapat menarik pelaburan sebanyak RM5 bilion dan mewujudkan 2,600 peluang pekerjaan baharu di wilayah utara,” katanya dalam kenyataan berasingan hari ini.

Baru-baru ini, kumpulan mempelbagaikan kepada perniagaan pembuatan sarung tangan melalui Hong Seng Gloves Sdn Bhd, yang sedang mewujudkan enam unit getah butadiena nitril, meningkatkan barisan pengeluaran celup sarung tangan dengan sistem sokongan utiliti di Sungai Petani, Kedah dan kumpulan menjangka untuk memulakan perniagaan pembuatan sarung tangannya pada suku ketiga 2021.

Hong Seng berkata penyewaan semula itu akan dibiayai melalui gabungan dana dalaman, pinjaman bank, hasil yang diterima daripada langkah tersebut  dan penukaran sekuriti boleh tukar syarikat atau langkah pengumpulan dana pada masa depan.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon