Mybess sistem simpanan tenaga bateri pertama buatan Malaysia - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Mybess sistem simpanan tenaga bateri pertama buatan Malaysia

Mybess sistem simpanan tenaga bateri pertama buatan Malaysia

11 Apr 2023

Citaglobal Genetec BESS Sdn Bhd melancarkan Sistem Simpanan Tenaga Bateri (BESS) untuk tenaga boleh diperbaharui (RE) yang pertama dibangun dan dihasilkan oleh syarikat Malaysia, menerusi prototaip BESS 1 Megawatt (MW) beroperasi sepenuhnya (Mybess).

Pengerusi Citaglobal Genetec BESS Sdn Bhd, Tan Sri Mohamad Norza Zakaria, berkata melalui pembangunan BESS, syarikat menyasar untuk menyediakan penyelesaian simpanan tenaga dan mudah alih berkapasiti besar, yang kemudiannya boleh digunakan untuk memudahkan bekalan dan ketersambungan elektrik di luar bandar.

Katanya, secara keseluruhannya, unit BESS boleh disambungkan terus kepada RE atau sumber grid untuk mengurus bekalan sekejap-sekejap dan untuk menyimpan bekalan kuasa.

“Daripada sistem penukaran kuasa (PCS), sistem pengurusan kuasa (PMS), sistem pengurusan bateri (BMS), kepada bateri, konfigurasi sistem pengurusan tenaga (EMS) ini mempunyai banyak aplikasi.

“Ia boleh ditingkatkan atau diturunkan untuk memenuhi kapasiti dan keperluan yang berbeza merentasi industri yang berbeza seperti kilang perindustrian besar, pembuatan, pengangkutan seperti kereta api elektrik, stesen pengecas kenderaan elektrik, menjana kuasa pusat data kritikal, telekomunikasi, pelancongan ke komuniti luar bandar, yang mana terdapat banyak kes untuk penggunaan segera.

“Secara ringkasnya, BESS ini menyelesaikan banyak cabaran sedia ada kita dalam pengagihan kuasa, penyimpanan, kebolehskalaan dan mudah alih. Apabila digabungkan, kebolehskalaan dan penyelesaian mudah alih BESS ini, dengan sumber RE seperti solar, membolehkan perniagaan dan komuniti mengatasi cabaran yang terdapat dalam penjanaan elektrik konvensional,” katanya.

Beliau berkata demikian pada majlis pelancaran BESS yang disempurnakan oleh Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Tengku Datuk Seri Zafrul Aziz di sini, hari ini.

Norza berkata, semasa Citaglobal dan Genetec memulakan perjalanan ini pada awal 2022, pihaknya segera menyedari bahawa terdapat cabaran yang ketara untuk melaksanakan sistem pengurusan dan penyimpanan tenaga berskala besar dan cekap.

“Cabaran ini amat ketara dalam industri tenaga boleh diperbaharui. Ini kerana yang pertama, tiada penyedia penyelesaian di rantau ini dapat menyediakan apa yang kami perlukan.

“Kedua, kos yang terlalu tinggi untuk memperoleh penyelesaian di peringkat antarabangsa menjadikan projek ini tidak berdaya maju dari segi kewangan.

“Citaglobal dan Genetec menubuhkan usaha sama eksklusif kami (JV) untuk menjalankan penyelidikan dan pembangunan yang diperlukan (R&D), pengeluaran, perintis dan ujian BESS yang dibangunkan dan dihasilkan secara tempatan. Proses R&D mengambil masa hampir 10 bulan, dengan projek perintis dijalankan pada Disember 2022,” katanya.

Sumber: Berita Harian

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon