Mohamed Azmin ketuai misi perdagangan ke Arab Saudi, UAE - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Mohamed Azmin ketuai misi perdagangan ke Arab Saudi, UAE

Mohamed Azmin ketuai misi perdagangan ke Arab Saudi, UAE

25 Apr 2021

Misi Mohamed Azmin dijangka mengukuhkan nilai Malaysia sebagai destinasi pelaburan pilihan dan rakan dagangan dengan meningkatkan keyakinan komuniti perniagaan di Arab Saudi dan UAE.

KUALA LUMPUR: Menteri Kanan merangkap Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali mengetuai misi perdagangan serta pelaburan ke Arab Saudi dan Emiriah Arab Bersatu (UAE) esok sehingga 4 Mei ini.

Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) berkata, misi itu sebahagian daripada usaha berterusan untuk mempromosikan peluang perniagaan dan perkongsian strategik antara Malaysia serta rantau Asia Barat.

Katanya, ia juga bertujuan mengekalkan momentum hubungan ekonomi antara Malaysia dan kedua-dua negara itu susulan lawatan rasmi Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin ke Arab Saudi dan UAE pada Mac lalu.

Kementerian itu berkata, misi berkenaan dijangka mengukuhkan nilai Malaysia sebagai destinasi pelaburan pilihan dan rakan dagangan dengan meningkatkan keyakinan komuniti perniagaan di Arab Saudi dan UAE.

“Kedua-dua negara ini adalah antara rakan dagangan dan pelaburan paling penting Malaysia di Asia Barat dan berharap hubungan yang lama terjalin ini dapat ditingkatkan lagi ke tahap lebih strategik dari segi pelaburan berkualiti dan perdagangan dipelbagaikan,” kata MITI dalam kenyataan, hari ini.

Dalam lawatan ke Arab Saudi, Mohamed Azmin akan bertemu Menteri Perdagangan dan Pengerusi Lembaga Pengarah Pihak Berkuasa Am Perdagangan Asing, Dr Majid Abdullah Alkassabi; dan Menteri Industri dan Sumber Galian Bandar I, Al Khorayef.

Di UAE, Mohamed Azmin akan bertemu dengan Menteri Ekonomi, Abdulla bin Touq Al Marri dan Menteri Negeri bagi Perdagangan Asing, Dr Thani bin Ahmed Al Zeyoudi.

Beliau juga dijangka bertemu dengan menteri kanan lain kedua-dua negara itu.

Mesyuarat yang diadakan itu akan membincangkan mengenai isu dua hala utama dan kolaborasi dalam bidang kepentingan bersama termasuk kerjasama ekonomi dua hala dan serantau, kewangan dan langkah pemulihan ekonomi pasca ekonomi.

“Mohamed Azmin akan memberi taklimat kepada rakan sejawatnya di Arab Saudi dan UAE mengenai Aspirasi Pelaburan Nasional (NIA), kerangka pertumbuhan ke hadapan yang akan membentuk asas pembaharuan menyeluruh dasar pelaburan Malaysia.

“NIA akan menjadi pusat kepada hala tuju pelaburan baharu Malaysia menawarkan pelbagai peluang kepada pelabur dari Arab Saudi dan UAE,” kata MITI.

Selain mesyuarat rasmi, beliau juga akan mengadakan mesyuarat perniagaan bersemuka dengan syarikat terkemuka Arab Saudi dan UAE serta pelabur berpotensi untuk meneroka lagi peluang perniagaan baharu serta kolaborasi dalam industri minyak dan gas, penjagaan kesihatan dan runcit.

Mohamed Azmin juga akan menyaksikan majlis menanda tangani Memorandum Eksplorasi Perniagaan (MOBE) antara UEM Edgenta Bhd, anak syarikat Khazanah Nasional Bhd dan ASMA Advanced Solutions LLC di Riyadh.

Memorandum ini menandakan usaha strategik syarikat Malaysia dalam pasaran perkhidmatan sokongan penjagaan kesihatan dan pengurusan fasiliti bersepadu di Arab Saudi.

Pada tahun 2020, Arab Saudi adalah rakan dagangan kedua terbesar dan sumber import terbesar Malaysia di rantau Asia Barat.

Jumlah perdagangan antara kedua-dua negara berjumlah RM20.27 bilion (AS$4.83 bilion) dengan eksport Malaysia ke Arab Saudi berjumlah RM4.13 bilion (AS$0.99 bilion) dan nilai import pada RM16.14 bilion (AS$3.84 bilion).

Pelaburan utama dari negara itu termasuklah kimia dan produk kimia, pembuatan makanan, produk elektronik dan elektrik serta tekstil.

Sementara itu, UAE adalah rakan dagangan terbesar dan destinasi eksport terbesar Malaysia di rantau Asia Barat pada tahun 2020. Jumlah perdagangan kedua negara berjumlah RM20.59 bilion (AS$4.92 bilion) dengan jumlah eksport ke UAE berjumlah RM8.49 bilion (AS$2.03 bilion), manakala import sebanyak RM12.10 bilion (AS$2.89 bilion).

Sumber pelaburan utama dari UAE adalah sektor mesin dan peralatan, farmaseutikal halal dan pembuatan makanan.

Mohamed Azmin akan disertai delegasi kecil pegawai kanan MITI, Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA) dan Perbadanan Pembangunan Perdagangan Luar Malaysia (MATRADE).

Misi itu akan dilakukan mengikut prosedur operasi standard (SOP) pencegahan COVID-19 yang ketat seperti yang dipersetujui oleh Kementerian Kesihatan dan Majlis Keselamatan Negara (MKN) serta kerajaan Arab Saudi dan UAE.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon