MITI Minta Syarikat Malaysia Dan China Perkukuhkan Kerjasama Dalam Rantaian Bekalan - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


MITI Minta Syarikat Malaysia Dan China Perkukuhkan Kerjasama Dalam Rantaian Bekalan

MITI Minta Syarikat Malaysia Dan China Perkukuhkan Kerjasama Dalam Rantaian Bekalan

26 Apr 2022

Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI), Senator Datuk Lim Ban Hong meminta syarikat dari Malaysia dan China khususnya dari Guangxi untuk perkukuhkan kerjasama berkaitan rantaian bekalan dalam sektor strategik dan mengembangkan pasaran masing-masing.

“Lokasi strategik Malaysia di Asia Tenggara menjadikannya pintu masuk serantau yang sempurna untuk syarikat China untuk meneroka ASEAN manakala syarikat Malaysia boleh memanfaatkan Guangxi untuk mengembangkan perniagaan ke China,” katanya.

Beliau berkata demikian pada Forum Pelaburan Malaysia-China (Guangxi) yang pertama, ia memfokuskan pada pengembangan pelaburan dan peluang perniagaan melalui Taman Perindustrian Kuantan Malaysia-China (MCKIP) dan Taman Perindustrian Qinzhou China-Malaysia (CMQIP).

Lim berkata kerajaan melihat pelaburan seterusnya akan menjadi kenyataan melalui MCKIP dan CMQIP, sebagai tambahan kepada pelaburan yang terhasil daripada Perkongsian Ekonomi Komprehensif Serantau (RCEP) yang berkuat kuasa pada 18 Mac, 2022.

Nilai pelaburan terkumpul daripada MCKIP telah berjumlah RM30.1 bilion dan ia dijangka berkembang di bawah rangka kerja RCEP tersebut.

“Kami menjangkakan lebih banyak kerjasama antara komuniti perniagaan. Perkongsian RCEP memudahkan dan menggalakkan perdagangan,” katanya.

Sejak tahun 2009, China telah menjadi rakan dagangan terbesar Malaysia dan menyumbang sebanyak 18.9 peratus daripada jumlah perdagangan Malaysia pada 2021.

“Menurut perangkaan perdagangan dari China, pada 2021 jumlah perdagangan negara itu dengan Malaysia mencapai rekod tertinggi sebanyak US$176.80 bilion. Daripada segi pelaburan, 43 projek pembuatan telah diluluskan dari China dengan pelaburan bernilai US$3.98 bilion, menjana hampir 14,000 peluang pekerjaan di Malaysia,” kata Lim.

Forum pelaburan itu diadakan untuk memperingati ulang tahun ke-10 MCKIP dan pencapaian ekonomi dua hala antara kedua-dua negara.

Beliau berkata di bawah inisiatif “Dua Negara, Taman Berkembar”, kedua-dua taman perindustrian telah berkembang dengan ketara dengan MCKIP antara penerima pelaburan langsung asing terbesar di Malaysia manakala CMQIP menarik pelaburan daripada pelbagai negara di seluruh dunia.

“Kerjasama ini telah mewujudkan peluang dalam pengangkutan dan logistik, peruncitan dan perkhidmatan berkaitan pelabuhan,” kata Lim.

Sebelas memorandum persefahaman telah ditandatangani antara tujuh syarikat Malaysia dan rakan kongsi strategik dari China dengan potensi pelaburan sebanyak RM1.45 bilion dalam MCKIP.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon