Chiefway bina kilang kaca pintar pertama di Malaysia - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Chiefway bina kilang kaca pintar pertama di Malaysia

Chiefway bina kilang kaca pintar pertama di Malaysia

26 Apr 2022

Chiefway Malaysia membuka kilang pembuatan kaca pintar pertama di Malaysia di sini bagi memenuhi peningkatan permintaan produk berkenaan selaras dengan perkembangan pembangunan rumah pintar dan mesra alam di negara ini.

Kilang berkeluasan 8,000 kaki persegi itu membabitkan kos RM1.2 juta dilengkapi dengan peranti pembuatan berteknologi tinggi serta alatan yang dipatenkan untuk membantu membangunkan formulasi kaca pintar unik Chiefway.

Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Chiefway, Jeffrey Chong, berkata kemudahan terbaharu syarikat itu mampu menghasilkan 2,000 meter padu kaca pintar setiap bulan, yang membolehkannya memenuhi 70 peratus daripada permintaan tempatan.

“Kami melihat pelancaran kilang pembuatan baharu sebagai langkah penting ke arah cita-cita kami untuk mewujudkan Malaysia sebagai kuasa serantau dalam pasaran kaca pintar baharu dan berkembang pesat.

“Ia bukan hanya dapat mewujudkan lebih banyak pekerjaan ke kawasan berkenaan, malah membolehkan kami mengembangkan lagi keupayaan pembuatan dan memenuhi keperluan pasaran Malaysia yang semakin meningkat dan akhirnya di rantau ini.

“Kilang pembuatan sendiri membolehkan kami menyelaraskan perkhidmatan dan produk dengan lebih baik dengan permintaan pelanggan dalam landskap dipacu teknologi hijau yang berubah dengan pantas,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media pelancaran kilang baharu Chiefway di sini, hari ini.

Perasmian kilang berkenaan disempurnakan oleh Pengerusi Persatuan Perusahaan Kecil dan Sederhana Malaysia (SAMENTA), Datuk William Ng.

Chong berkata, kilang baharu itu dijangka meningkatkan dengan ketara kapasiti Malaysia untuk menembusi dan bersaing dalam pasaran kaca pintar yang sangat berpotensi dan berkembang pesat.

“Purata kadar pertumbuhan tahunan (CAGR) bagi pasaran kaca pintar adalah sebanyak 17.5 peratus dalam tempoh sembilan tahun akan datang, membawa kepada nilai pasaran AS$18.3 bilion (RM79.42 bilion) menjelang 2031.

“Pasaran kaca pintar tempatan dan serantau semasa sebahagian besarnya dikuasai oleh China dan negara Asia Utara yang lain, namun, kilang baharu ini dianggap sebagai langkah pertama yang penting dalam mewujudkan Malaysia dalam pasaran yang membolehkan kaca pintar dibangunkan dan dikeluarkan secara tempatan,” katanya.

Bagi mengukuhkan produk dan projek kaca pintar, Chiefway memeterai perjanjian persefahaman (MoU) dengan Dormakaba Malaysia dan Datsen Malaysia bagi memacu perkhidmatannya dalam pasaran Malaysia.

Ia juga bakal mewujudkan laluan untuk Chiefway untuk terus menembusi pasaran global.

Kaca pintar Chiefway dibangunkan menggunakan proses pengeluaran kaca berteknologi canggih, dengan kualiti optimum dan metodologi yang dipatenkan.

Teknologi itu membolehkan kawalan pelbagai bentuk cahaya termasuk cahaya boleh dilihat, sinaran ultraviolet (UV) dan infrared (IR).

Sumber: Berita Harian

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon