MITI-KKM bincang program vaksinasi dos penggalak sektor perkilangan, pembuatan - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


MITI-KKM bincang program vaksinasi dos penggalak sektor perkilangan, pembuatan

MITI-KKM bincang program vaksinasi dos penggalak sektor perkilangan, pembuatan

12 Mac 2022

Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) akan bekerjasama dengan Kementerian Kesihatan (KKM) untuk nasihat mengenai protokol kesihatan apabila sempadan negara dibuka pada 1 April ini.

Menteri Kanan Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali, berkata pihaknya juga sedang berbincang dengan KKM untuk mewujudkan program vaksinasi pemberian dos penggalak COVID-19 kepada hampir dua juta pekerja dalam sektor perkilangan dan pembuatan di negara ini.

Perkara itu, katanya, adalah sebahagian usaha pihaknya menyokong inisiatif kerajaan untuk memastikan kesihatan rakyat lebih selamat dalam berdepan dengan penularan wabak COVID-19.

“Sebagaimana kita sedia maklum, pekerja dari sektor perkilangan dan pembuatan adalah antara tulang belakang kemajuan ekonomi negara.

“Saya percaya sektor ini boleh membantu kejayaan kerajaan dengan adanya program vaksinasi dos penggalak COVID-19, sekali gus dapat memberi situasi lebih selamat apabila sempadan negara dibuka bermula 1 April depan,” katanya selepas Majlis Pecah Tanah Rohm-Wako Electronics (Malaysia) Sdn Bhd.

Turut hadir Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Ekonomi) Datuk Seri Mustapa Mohamed dan Menteri Besar Kelantan Datuk Ahmad Yakob.

Mengulas lanjut, Azmin berkata, pembukaan sempadan negara adalah satu keputusan yang besar yang perlu dibuat oleh kerajaan. Walaupun ia mengambil sedikit masa, pembukaan sempadan negara pada bulan hadapan adalah amat dinantikan oleh peniaga sekali gus akan dapat memperlihatkan pertumbuhan ekonomi yang lebih rancak.

“Salah satu asasnya adalah lebih 90 peratus daripada rakyat Malaysia sudah mendapat suntikan vaksin, maka kita merasakan keadaan pada hari ini lebih selamat selain pengawalan penularan Omicron juga cukup terkawal serta penggunaan katil di wad unit rawatan rapi (ICU) juga amat rendah.

“Ini membuktikan bahawa sistem kesihatan awam terkawal dan kita boleh menguasai serta menguruskan keadaan semasa ini dengan lebih bertanggungjawab,” katanya.

Media sebelum ini melaporkan, Perdana Menteri mengumumkan Malaysia akan memasuki fasa peralihan ke endemik COVID-19, mulai 1 April ini.

Sumber: Berita Harian

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon