MITI Gesa Perniagaan Bersiap Sedia Mulakan Semula Perniagaan dalam Normal Baharu - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


MITI Gesa Perniagaan Bersiap Sedia Mulakan Semula Perniagaan dalam Normal Baharu

MITI Gesa Perniagaan Bersiap Sedia Mulakan Semula Perniagaan dalam Normal Baharu

12 Okt 2021

Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menggesa perniagaan agar segera menugasi semula tenaga kerja, melancarkan model perniagaan baharu, meningkatkan produktiviti dan membangunkan lebih banyak strategi jangka sederhana dan jangka panjang sebagai mempersiapkan industri semikonduktor kepada normal baharu.

Timbalan Menteri MITI Datuk Lim Ban Hong berkata pemulihan jangka panjang yang mampan akan bergantung kepada langkah-langkah untuk melaksanakan orientasi semula dan inovasi perniagaan.

“Saya percaya usaha sinergi antara kerajaan dan persatuan industri untuk memanfaatkan ekosistem inovasi cip unik akan memudahkan kerjasama penyelidikan dan pembangunan yang lebih mantap dan memangkinkan inovasi baharu yang kritikal dalam teknologi semikonduktur.

“Kebangkitan semula industri semikonduktor akan lebih kukuh dan kekal sebagai penyumbang utama kepada ekonomi Malaysia,” katanya dalam ucapan pembukaan beliau semasa merasmikan Forum E&E Nasional Persatuan Industri Semikonduktor Malaysia (MSIA) 2021 yang diadakan secara maya, semalam.

Lim berkata beliau percaya Malaysia akan mencatatkan pemulihan ekonomi yang lebih kukuh dan mengunjurkan prospek pertumbuhan baik bagi industri semikonduktor ke arah penghujung tahun walaupun impak daripada pandemik COVID-19 telah menjejaskan dengan teruk ekonomi negara dan mengganggu rantaian bekalan industri.

“Kerajaan akan terus melibat urus dengan industri, dan kerajaan-kerajaan lain di sepanjang rantaian bekalan bagi memastikan gangguan minimum bekalan semikonduktor, memandangkan keunggulan Malaysia sebagai pembekal utama semikonduktor dunia.

“Sebarang langkah-langkah kesihatan awam akan diimbangi dengan impak ekonomi daripada langkah-langkah ini,” katanya.

Forum tahunan anjuran MSIA yang bertemakan ‘Fueling the Semiconductor Renaissance’ itu adalah bertujuan untuk mengumpulkan pakar-pakar dari Malaysia dan luar negara bagi membincangkan cabaran yang dihadapi oleh industri dan bagaimana Malaysia boleh terus mengembangkan sektor elektrik dan elektronik dan meningkatkan rantaian nilainya.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon