MIDA, Xinyi Energy Smart berkerjasama dalam program rantaian bekalan - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


MIDA, Xinyi Energy Smart berkerjasama dalam program rantaian bekalan

MIDA, Xinyi Energy Smart berkerjasama dalam program rantaian bekalan

02 Sep 2022

Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA) memberikan sokongannya kepada program rantaian bekalan Xinyi Energy Smart (Malaysia) Sdn Bhd, bahagian luar negara pertama pengeluar kaca bersepadu terkemuka China, Xinyi Glass Holdings Ltd.

Terletak di Taman Perindustrian Elkay di Jasin, Melaka, Xinyi Energy Smart merancang untuk mengembangkan pangkalan pembekalnya sebagai sebahagian daripada pelan untuk menjangkau pasaran tempatan, kata MIDA dalam satu kenyataan hari ini.

“Program rantaian bekalan ini bertujuan untuk mewujudkan ekosistem rantaian bekalan yang kondusif dengan bekerjasama dengan pembekal, vendor dan penyedia perkhidmatan tempatan,” kata MIDA.

MIDA telah memainkan peranan penting dalam membantu Xinyi menyediakan operasinya di sini menyokong program rantaian bekalannya kerana ia membuka peluang kepada pembekal tempatan untuk mengembangkan dan membangunkan perniagaan mereka.

“Ia seiring dengan program kemudahan rantaian bekalan yang dimulakan oleh kerajaan Malaysia yang ditugaskan kepada MIDA untuk membantu kedua-dua syarikat dalam dan luar negara memanfaatkan sepenuhnya operasi mereka di sini.”

Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif (Pembangunan Pelaburan) MIDA Lim Bee Vian berkata program rantaian bekalan MIDA itu bertujuan untuk mewujudkan peluang bagi syarikat domestik, merapatkan jurang dalam rantaian bekalan, menyokong syarikat multinasional (MNC) dan syarikat liabiliti terhad (LLC) dalam penyumberan luar pembuatan mereka. aktiviti kepada syarikat domestik, serta membangunkan dan menaik taraf syarikat domestik.

“Ia seterusnya akan menggalakkan pertumbuhan pelaburan domestik dan menggalakkan penggunaan dan penyesuaian automasi dan Revolusi Perindustrian Keempat oleh MNC, LLC sera vendor mereka,” katanya.

 Lim berkata MIDA yakin program ini akan berjaya dalam merapatkan keperluan dan peluang antara Xinyi dan syarikat tempatan manakala Xinyi pula mahu membina hubungan dengan penyedia perkhidmatan iaitu perkhidmatan pengangkutan dan pengangkutan.

“MIDA mengalu-alukan pemain industri untuk meneroka sumber khusus kami, pelbagai kemudahan atau perkhidmatan perundingan untuk membantu pelabur mengembangkan operasi mereka di Malaysia. Xinyi setakat ini telah melabur kira-kira RM2.1 bilion di Malaysia dan mewujudkan lebih 1,900 peluang pekerjaan, ” katanya.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon