MIDA, MPC, Intel Malaysia kongsi inovasi baharu AI dengan institusi pendidikan - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


MIDA, MPC, Intel Malaysia kongsi inovasi baharu AI dengan institusi pendidikan

MIDA, MPC, Intel Malaysia kongsi inovasi baharu AI dengan institusi pendidikan

29 Jan 2022

Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA), Perbadanan Produktiviti Malaysia (MPC) dan Intel Malaysia menganugerahkan Kit Kecerdasan Buatan (AI) Intel kepada lima universiti tempatan dalam usaha memastikan persekitaran pembelajaran yang kondusif untuk belia.

Kelima-lima universiti yang terpilih iaitu Universiti Malaya, Universiti Sains Malaysia, Universiti Tunku Abdul Rahman, Universiti Tenaga Nasional serta Universiti Teknologi dan Inovasi Asia Pasifik dianugerah kit ‘visi mesin berasaskan AI’ yang selaras dengan pertumbuhan teknologi baru muncul melalui penyediaan jalan kepada institusi pendidikan untuk melengkapkan bakat masa depan dengan kemahiran AI.

Ketua Pegawai Eksekutif MIDA Datuk Arham Abdul Rahman berkata MIDA berhasrat mencontohi kejayaan Program AI bagi Universiti (AI4U) untuk memulakan pelbagai kolaborasi antara akademik dengan industri, pembelajaran jarak jauh, memberikan akses merata untuk komuniti pelajar kepada ilmu dan pembangunan diri.

“Selain mewujudkan peluang pekerjaan bernilai tinggi, kita bertanggungjawab mempersiap para inovator dan pemimpin teknologi muda kita yang bercita-cita tinggi kerana mereka adalah penting untuk pembinaan negara dalam era yang didorong oleh teknologi ini.

“Kami berharap pencapaian hari ini akan mencetuskan peluang baharu bagi mencontohi kerjasama serupa antara universiti terkemuka dengan sektor korporat dalam usaha meningkatkan pertumbuhan dalam aktiviti penyelidikan berkaitan AI dan inovasi produk komersial,” menurutnya dalam kenyataan pada Jumaat.

Arham berkata acara itu adalah kesinambungan program AI4U yang dilancarkan pada November tahun lepas bagi memudah cara pembinaan Makmal AI masing-masing dalam kalangan kesemua institusi ini untuk memupuk kemahiran berfikir pengkomputeran dalam kalangan pelajar pelbagai bidang pengajian.

Selain itu, Ketua Pengarah MPC Datuk Abdul Latif Abu Seman berkata MPC gembira dapat bekerjasama dengan MIDA dan Intel Malaysia dalam program AI4U.

“Apabila teknologi berkembang, majikan mahukan siswazah yang memiliki kemahiran betbeza dan pendidikan tinggi perlu memberikan maklum balas yang sewajarnya,” katanya.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon