B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


MIDA miliki 249 projek bakal dilaksanakan dengan potensi pelaburan RM14.6 bilion

MIDA miliki 249 projek bakal dilaksanakan dengan potensi pelaburan RM14.6 bilion

08 Mac 2023

Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA) mempunyai beberapa projek yang menjanjikan keuntungan dengan potensi pelaburan berjumlah RM14.6 bilion.

Sektor pembuatan mempunyai 31 projek dengan potensi pelaburan RM10.6 bilion, manakala sektor perkhidmatan mempunyai 218 projek dengan potensi pelaburan RM4 bilion.

Pengerusi Tan Sri Dr Sulaiman Mahbob berkata walaupun berdepan dengan cabaran landskap ekonomi global, Malaysia telah menunjukkan keazaman yang tidak berbelah bahagi dalam mengharungi masa sukar ini.

Ini mencerminkan komitmen Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) dan MIDA untuk menggalakkan pertumbuhan ekonomi yang mampan dan penciptaan pekerjaan di Malaysia, katanya semasa sidang media tahunan MIDA mengenai prestasi pelaburan Malaysia bagi 2022 di sini hari ini.

“Kami memberi tumpuan untuk menarik lebih banyak pelaburan berkualiti tinggi dan mampan. Oleh itu, kami mengembangkan kehadiran kami ke dalam kelompok baharu bernilai tinggi untuk mewujudkan pulangan tinggi kepada ekonomi,” katanya.

Sulaiman berkata untuk mengubah Malaysia menjadi hab rantaian bekalan di Asia, MIDA berhasrat untuk menarik pelaburan bernilai tinggi baharu dalam sektor teknologi, mempercepat ekonomi digital untuk menginovasi produk perkhidmatan dan komersial, memperluas hubungan domestik dan membina hubungan dua hala dan perdagangan baharu bagi memastikan negara kekal sebagai destinasi ideal untuk syarikat Fortune 500 dan berstatus ‘unicorn’.

“Malaysia telah menyaksikan kejayaan besar sepanjang lima dekad yang lepas, dan kami berazam untuk terus maju ke hadapan bagi pasaran baharu dan komuniti yang diperkasakan,” katanya.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon