MFM akan labur hingga RM135 juta usaha sama Tyson Food - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


MFM akan labur hingga RM135 juta usaha sama Tyson Food

MFM akan labur hingga RM135 juta usaha sama Tyson Food

18 Mei 2023

Pembuat makanan asas, Malayan Flour Mills Bhd (MFM) merancang untuk melabur sekurang-kurangnya RM135 juta sebagai perbelanjaan modal dalam usaha samanya, Dindings Tyson Sdn Bhd (DTSB), tahun ini.

DTSB adalah usaha bersama Tyson Foods, dengan MFM memegang 51 peratus kepentingan ekuitii.

Usaha sama ini beroperasi di bawah segmen penyepaduan ternakan ayam.

Timbalan Pengerusi Eksekutif dan Pengarah Urusan MFM, Teh Wee Chye berkata MFM yakin dengan prospek segmen penyepaduan ternakan ayam.

“Yang penting, segmen ini mengekalkan momentum pengoptimuman volumnya seiring dengan peningkatan permintaan terhadap daging diproses daripada pelanggan kami dalam restoran perkhidmatan pantas dan sektor pembuatan makanan,” katanya dalam kenyataan pada Khamis.

Oleh yang demikian, MFM merancang untuk melabur dalam segmen ini bersama rakan kongsi usaha sama untuk meningkatkan kapasiti kemudahan pemprosesan.

“Walaupun segmen perniagaan tepung dan bijian telah terkesan dengan pertembungan faktor yang menjejaskan operasi pengilangan tepung namun, keberuntungan segmen penyepaduan ternakan ayam semakin meningkat,” katanya.

Teh berkata dalam persekitaran mencabar untuk perniagaan tepung dan bijian, pihaknya terus menumpukan usaha memastikan keuntungan dari segi kos dalam operasi pengilangan tepung menerusi pengekstrakan dan teknik pengadunan tepung yang lebih baik.

Beliau berkata perbelanjaan modal itu akan digunakan untuk menambah baik kilang pemprosesan ternakan ayam utama di Sitiawan, Perak.

Menerusi penambahbaikan itu, MFM akan meningkatkan kapasiti penyembelihan di kilang pemprosesan itu sebanyak lebih 20 peratus kepada 340,000 ekor sehari daripada 280,000 ekor sehari pada masa ini.

Perbelanjaan modal untuk penambahbaikan itu akan dijana oleh dana dalaman dan pinjaman bank. 

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon