Korea Selatan, Malaysia bincang kaedah tingkatkan rantaian bekalan bahan mentah, ekonomi - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Korea Selatan, Malaysia bincang kaedah tingkatkan rantaian bekalan bahan mentah, ekonomi

Korea Selatan, Malaysia bincang kaedah tingkatkan rantaian bekalan bahan mentah, ekonomi

18 Mei 2023

Korea Selatan dan Malaysia membincangkan cara untuk memperkukuh hubungan ekonomi dua hala dan meningkatkan kerjasama dalam rantaian bekalan bahan mentah serta sektor industri baharu, menurut kementerian industri Seoul.

Perbincangan itu dibuat semasa pertemuan antara Naib Menteri I kementerian itu, Jang Young Jin dengan rakan sejawatannya dari Malaysia, Liew Chin Tong, di Seoul pada Khamis, menurut Kementerian Perdagangan, Industri dan Tenaga.

Semasa rundingan itu, Jang menggesa agar perjanjian mengenai bahan industri utama dan hidrogen bersih, serta menyambung semula rundingan untuk perjanjian perdagangan bebas (FTA) dua hala, lapor agensi berita Yonhap.

Korea Selatan mempunyai FTA berasingan dengan 10 anggota Persatuan Negara-Negara Asia Tenggara (ASEAN), tetapi ia berusaha untuk mencapai perjanjian dua hala dengan setiap ahlinya bagi mengukuhkan lagi hubungan.

Kedua-dua negara memulakan perbincangan mengenai FTA pada Jun 2019 dan mengadakan tiga pusingan rundingan pada tahun yang sama, tetapi rundingan itu telah terhenti.

“Malaysia kaya dengan sumber asli dan memainkan peranan penting dalam rantaian bekalan global bagi bidang elektrik, tenaga, mineral dan industri lain.

Hubungan ekonomi yang lebih kukuh dengan Malaysia dijangka membantu Korea Selatan memastikan rantaian bekalan yang stabil dan mewujudkan lebih banyak peluang perniagaan, ” menurut kementerian itu dalam satu kenyataan.

Malaysia ialah rakan perdagangan ketiga terbesar Korea Selatan dalam kalangan negara anggota ASEAN, dengan perdagangan dua hala mencapai rekod tertinggi US$26.7 bilion pada 2022, menurut data kerajaan.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon