Malaysia ulang komitmen untuk meratifikasi RCEP pada Sidang Kemuncak ASEAN - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Malaysia ulang komitmen untuk meratifikasi RCEP pada Sidang Kemuncak ASEAN

Malaysia ulang komitmen untuk meratifikasi RCEP pada Sidang Kemuncak ASEAN

27 Okt 2021

Malaysia telah mengulangi komitmennya untuk meratifikasi Perjanjian Perkongsian Ekonomi Komprehensif Serantau (RCEP) menjelang akhir tahun ini iaitu semasa Sidang Kemuncak ASEAN ke-38 dan ke-39 selain daripada sidang-sidang kemuncak berkaitan.

Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Seri Mohamed Azmin Ali berkata RCEP akan membawa kepada penciptaan pekerjaan yang amat diperlukan bagi memulihkan ekonomi Malaysia serta mengukuhkan lagi posisinya sebagai negara perdagangan global.

Beliau dalam satu kenyataan mengenai mesyuarat maya pemimpin ASEAN hari ini berkata RCEP adalah penting memandangkan ianya akan memudahkan lagi perdagangan, perkhidmatan dan pelaburan di rantau ini termasuk meningkatkan peluang akses pasaran.

Delegasi Malaysia ke mesyuarat maya itu diketuai Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, diiringi oleh Menteri Luar Datuk Saifuddin Abdullah dan Mohamed Azmin.

“Adalah penting untuk kami menumpukan kepada pelaksanaan sepenuhnya Rangka Kerja Pemulihan Komprehensif ASEAN (ACRF), termasuk kemasukan awal perjanjian RCEP menjelang Januari 2022 bagi memacu proses pemulihan ekonomi di rantau ini,” kata Mohamed Azmin.

Katanya, semasa mesyuarat tersebut, perdana menteri telah memuji pemuktamadan Hala Tuju Bandar Seri Begawan — salah satu Penyampaian Ekonomi Keutamaan yang mencerminkan komitmen terkini ASEAN ke arah mempercepatkan pemulihan serantau daripada impak pandemik dan menjadi lebih berdaya tahan dalam menghadapi kejutan pada masa depan dengan memanfaatkan transformasi digital.

Ismail Sabri turut menekankan keperluan untuk ASEAN merapatkan jurang digital melalui kerjasama serantau bagi memastikan perkembangan ekonomi digital yang inklusif.

Selain Sidang Kemuncak ASEAN, Mohamed Azmin berkata para pemimpin berkenaan juga telah bertemu dan berkongsi pandangan dengan pemimpin daripada Rakan Dialog ASEAN iaitu Republik Korea, China, Amerika Syarikat (AS), Jepun dan Australia.

Beliau berkata semasa Sidang Kemuncak ASEAN-Australia yang julung kali diadakan, Ismail Sabri juga menjelaskan keperluan untuk melengkapkan perusahaan mikro, kecil dan sederhana, pemula niaga, komuniti kurang bernasib baik termasuk belia, wanita dan kanak-kanak, dengan kemahiran serta pengetahuan yang diperlukan, yang kemudiannya akan meningkatkan rantaian bekalan dan produktiviti pembuatan di rantau ini.

“Sidang kemuncak ini akan diteruskan dengan Rakan Dialog ASEAN yang lain seperti India, Rusia serta Sidang Kemuncak ASEAN 3 dan Sidang Kemuncak Asia Timur yang akan berlangsung lewat hari ini dan esok.

“Sidang kemuncak ini akan memberi tumpuan untuk meneruskan kerjasama dalam pelbagai bidang, dengan penekanan kepada memperluaskan hubungan perdagangan sebagai strategi global ke arah pemulihan ekonomi,” kata Mohamed Azmin.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon