Malaysia tingkat pelaburan di Indonesia melalui lima MoU bernilai US$3.1 bilion - PM - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Malaysia tingkat pelaburan di Indonesia melalui lima MoU bernilai US$3.1 bilion – PM

Malaysia tingkat pelaburan di Indonesia melalui lima MoU bernilai US$3.1 bilion – PM

10 Nov 2021

Malaysia terus meningkatkan pelaburan di Indonesia melalui lima memorandum persefahaman (MoU) dan perjanjian bernilai US$3.1 bilion yang akan dimeterai oleh sektor swasta kedua-dua negara itu hari ini, kata Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Beliau berkata pada suku kedua 2021, pelaburan Malaysia di Indonesia berjumlah US$12.53 billion manakala pelaburan Indonesia di Malaysia adalah sebanyak US$1.16 billion.

“Saya percaya pelaburan Malaysia di Indonesia begitu besar,” katanya pada sidang media bersama Presiden Joko Widodo di Istana Bogor sempena lawatan sulung rasmi beliau ke Indonesia selama tiga hari bermula Selasa.

Sementara itu Ismail Sabri turut memohon kerajaan Indonesia untuk melibatkan usahawan dari Malaysia dalam rancangan pembangunan ibu kota baharunya di Kalimantan yang bersempadan dengan Malaysia iaitu Sabah dan Sarawak.

Kerajaan Indonesia merancang untuk memindahkan ibu kotanya dari Jakarta ke Kalimantan Timur.

Perdana Menteri berkata, Indonesia merupakan rakan perdagangan dan pelaburan yang penting dan strategik bagi Malaysia, dengan jumlah perdagangan dua hala berjumlah US$15.67 billion pada 2020.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon