B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Malaysia teratas di Asia Tenggara dalam Indeks Kesediaan Dron 2023

Malaysia teratas di Asia Tenggara dalam Indeks Kesediaan Dron 2023

20 Feb 2023

Industri dron Malaysia menduduki tempat teratas di Asia Tenggara dalam Indeks Kesediaan Dron (DRI) 2023 di tempat ke-21, meningkat daripada kedudukan ke-30, tahun lepas, kata Malaysian Research Accelerator for Technology and Innovation (MRANTI).

MRANTI dalam satu kenyataan berkata bahawa kesediaan teras Malaysia untuk dron melonjak sebanyak 29 mata peratusan dalam DRI, mencecah 60 peratus daripada 31 peratus pada 2022, peningkatan itu adalah petunjuk jelas komitmen negara untuk mempercepatkan potensinya dalam teknologi dron.

“Ini meletakkan industri dron di Malaysia pada trajektori pertumbuhan yang jelas dengan potensi menyumbang RM50.71 bilion kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) negara dan mewujudkan 100,000 peluang pekerjaan menjelang tahun 2030,” katanya.

MRANTI berkata kemas kini tahunan DRI itu merupakan sebahagian daripada Laporan Tahunan Peraturan Dron, Drone Industry Insights (DII), ia menilai negara yang mengambil bahagian pada enam parameter iaitu kebolehgunaan, skop operasi, sumber manusia, infrastruktur pentadbiran, pensijilan dan integrasi ruang udara.

“Laporan itu menunjukkan bahawa negara yang mempunyai peningkatan paling kukuh dalam kesediaan dron ialah United Kingdom, Brazil, Switzerland, Taiwan, Jepun, Korea Selatan, Malaysia dan China.

“Malaysia mencapai penarafan 100 peratus dalam kebolehgunaan, sumber manusia dan pensijilan dengan bidang yang perlu diperbaiki dalam skop operasi (kesediaan 50 peratus), integrasi ruang udara (40 peratus kesediaan) dan infrastruktur pentadbiran (25 peratus kesediaan),” katanya.

Ketua Pegawai Eksekutif MRANTI, Dzuleira Abu Bakar berkata pencapaian dalam DRI adalah hasil awal Pelan Tindakan Teknologi Dron Malaysia 2022-2030 (MDTAP30) dan inisiatif lain yang melibatkan kerjasama padu oleh pelbagai agensi dan pihak berkepentingan.

Beliau berkata misi utama MDTAP30 adalah memberi tumpuan kepada pembangunan sistem pengurusan trafik tanpa pemandu nasional, portal pendaftaran dron digital, penggunaan kes penggunaan dron khas dalam sektor utama dan pembangunan bakat seperti akreditasi organisasi latihan juruterbang jarak jauh (remote pilot training).

MRANTI ialah agensi penyelaras dan sekretariat untuk MDTAP30, ia turut melancarkan Area57, sebuah pusat kecemerlangan untuk meningkatkan industri dron di Malaysia pada 2021.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon