Malaysia sambut baik penyertaan China dalam CPTPP - MITI - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Malaysia sambut baik penyertaan China dalam CPTPP – MITI

Malaysia sambut baik penyertaan China dalam CPTPP – MITI

19 Sep 2021

Sebagai antara anggota perintis Perjanjian Komprehensif dan Progresif untuk Perkongsian Trans-Pasifik (CPTPP), Malaysia menyambut baik penyertaan China dalam CPTPP yang dijangka berlaku tahun depan.

“Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) khususnya Malaysia menyokong langkah China membuat permohonan rasmi menyertai CPTPP,” kata MITI kepada Bernama ketika ditanya menyertai penyertaan China tersebut.

Pada bulan Februari tahun ini, United Kingdom menjadi negara pertama di rantau Asia Pasifik yang membuat permohonan rasmi menyertai CPTPP.

Dalam jangka masa tujuh bulan, ia adalah sesuatu yang menarik untuk melihat CPTPP menerima penyertaan dari negara-negara lain yang menunjukkan nilai penting daripada perjanjian itu kerana dapat menarik minat negara dari luar rantau Asia-Pasifik.

CPTPP yang dianggap perjanjian perdagangan serantau bernilai tinggi, ia menawarkan peluang ekonomi yang sangat besar bagi Malaysia dan China.

“Dengan usaha domestik yang sedang berlangsung, ia menempatkan Malaysia dalam landasan ratifikasi CPTPP dan berkemungkinan akan berlaku rundingan mengenai kemasukan China dalam CPTPP tahun depan, MITI yakin hubungan perdagangan dan pelaburan dua hala antara Malaysia dan China akan meningkat ke tahap yang lebih baik dalam pada masa depan,” katanya.

CPTPP adalah perjanjian perdagangan antara Australia, Brunei, Kanada, Chile, Jepun, Malaysia, Mexico, New Zealand, Peru, Singapura, dan Vietnam.

Malaysia kini berada di landasan tepat dalam meratifikasi CPTPP, sementara menunggu mandat terperinci dan jelas daripada Kabinet, kata MITI baru-baru ini.

Pengarah Kanan Bahagian Rundingan Strategik MITI, Arividya Arimuthu berkata pentadbiran semasa telah menjelaskan bahawa kerajaan akan meneruskan dasar yang mesra perdagangan dan perniagaan serta terbuka untuk perjanjian perdagangan bebas (FTA) yang memberi keuntungan.

“Kami akan menunggu arahan Kabinet bagi hala tuju berkaitan CPTPP menjelang akhit tahun ini atau pun mungkin pada suku pertama tahun 2022,” katanya.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon