Aliran masuk pelaburan ke Malaysia perlihatkan trend positif – Franklin Templeton - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Aliran masuk pelaburan ke Malaysia perlihatkan trend positif – Franklin Templeton

Aliran masuk pelaburan ke Malaysia perlihatkan trend positif – Franklin Templeton

15 Sep 2021

Aliran masuk pelaburan ke Malaysia dijangka menyaksikan trend positif berikutan kadar pemberian vaksinasi COVID-19 yang tinggi selain keadaan politik yang semakin stabil, demikian menurut firma pelaburan global Franklin Templeton.

Naib Presiden Kanan dan Pengurus Portfolio Ekuiti Pasaran Baru Muncul Franklin Templeton Erik Mok berkata  risiko gangguan selanjutnya terhadap ekonomi dijangka lebih rendah memandangkan  banyak sektor ekonomi telah dibenarkan beroperasi semula secara beransur-ansur termasuk sektor pembuatan dan perkhidmatan bukan keperluan utama.

“Mulai sekarang, kita sudah boleh menjangkakan dasar yang positif dan stabil.

“’Secara keseluruhan, kita akan melihat lebih banyak kepelbagaian di ASEAN yang memberi manfaat kepada Malaysia berserta situasi COVID-19 yang lebih baik,” katanya dalam Siri Webinar Media Franklin Templeton secara maya hari ini.

Mok turut menyatakan walaupun belum ada pembalikan aliran masuk yang besar ke Malaysia, namun aliran keluar telah berhenti pada bulan Ogos tahun ini.

Menyentuh mengenai skop Asia Tenggara secara meluas, beliau menambah firma pelaburan global itu mengharapkan pemulihan yang kukuh bagi semua ekonomi dalam tempoh setahun akan datang sebaik sahaja pasaran mulai dibuka semula.

Firma ini seterusnya amat positif terutama terhadap  sektor teknologi maklumat dan perkhidmatan kewangan dengan syarikat-syarikat yang mempunyai prospek yang baik, trend pertumbuhan jangka panjang dan daya penghasilan yang berterusan.

Beliau berkata sememangnya ramai pelabur yang cenderung untuk memasuki pasaran ASEAN kerana jumlah penduduknya yang agak muda.

“Ini bererti ada banyak ruang untuk peningkatan penggunaan misalnya penembusan telefon pintar, e-dagang dan perkhidmatan perbankan atau kredit,” kata Mok.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon