Malaysia lokasi paling menarik bagi pelaburan pusat data di Asia Tenggara - Knight Frank - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Malaysia lokasi paling menarik bagi pelaburan pusat data di Asia Tenggara – Knight Frank

Malaysia lokasi paling menarik bagi pelaburan pusat data di Asia Tenggara – Knight Frank

13 Apr 2023

Malaysia merupakan destinasi paling menarik bagi tujuan pelaburan pusat data dalam kalangan pasaran sedang pesat membangun di Asia Tenggara (SEA), kata firma perunding hartanah bebas Knight Frank Malaysia.

Firma tersebut telah melancarkan kertas putih berkaitan pusat data di Malaysia pada Rabu menerusi kerjasama dengan DC Byte, sekali gus mengetengahkan tarikan Malaysia sebagai pelaburan pusat data khususnya di Kuala Lumpur serta Johor.

ADVERTISING

Pengarah Sekutu Utama Pusat Data Knight Frank Asia Pasifik Fred Fitzalan Howard berkata Malaysia juga menerajui Indeks Peluang Pusat Data SEA-5 Knight Frank yang meninjau pasaran utama di Malaysia, Indonesia, Vietnam, Filipina serta Thailand bagi memahami kedudukan pusat data semasa negara terbabit berbanding saingan.

“Kertas putih itu memaparkan maklumat mengenai perkembangan di dua pasaran utama bagi pelaburan pusat data di Malaysia iaitu di Kuala Lumpur dan Johor. Di Kuala Lumpur misalnya menyaksikan minat ketara terhadap (perkhidmatan pengkomputeran) awan dengan penyedia berskala hiper Barat telah bertindak mengumumkan wilayah awan masing-masing sejak 12 bulan lepas.

“Kami juga mahu mengetengahkan mengenai peluang pertumbuhan di Johor yang bukan sekadar lokasi menerima limpahan dari Singapura, tetapi juga (semakin berkembang) sebagai hab pusat data untuk penyedia perkhidmatan skala hiper Barat dan China,” katanya selepas majlis pelancaran kertas putih itu.

Fitzalan Howard berkata faktor seperti angka pertumbuhan keluaran dalam negara kasar (KDNK) Malaysia yang kukuh pada 8.7 peratus serta pengumumannya sebagai wilayah awan bagi Amazon Web Services (AWS) dan Google baru-baru ini, hanya meletakkan negara itu di kedudukan peneraju dalam pasaran SEA-5 tersebut.

Malah, katanya, pertumbuhan Malaysia berbanding pasaran peringkat-2 lain di Asia, juga membuktikan bahawa Malaysia selain Indonesia, di kedudukan utama sebagai penyedia ruang dan bekalan terbesar untuk pelaburan pusat data.

“Keadaan sebaliknya di negara-negara pesaing yang masih perlu menangani isu berkaitan undang-undang pemilikan tanah dan kawal selia telekomunikasi yang hanya mengekang potensi pertumbuhannya.

“Sejak sedekad lepas, perkembangan seperti lonjakan minat terhadap awan, inisiatif disokong kerajaan dan moratorium pusat data Singapura, ternyata telah menyumbang kepada Malaysia untuk muncul sebagai antara pasaran pusat data paling dinamik di rantau Asia Pasifik,” katanya.

Menurut kertas putih berkenaan, Malaysia telah mencatatkan kadar pengambilan 113 megawatt (MW) pusat data pada 2022 — lonjakan lebih empat kali berbanding pasaran tertinggi berikutnya di Thailand yang mencatat pengambilan 25MW dan membuktikan dominasi Malaysia jika dibandingkan dengan pasaran lain.

“Sebahagian besar daripada pengambilan itu melibatkan pertumbuhan di Johor walaupun Kuala Lumpur turut menyumbang selepas mencatat kadar pengambilan dua digit sejak tiga tahun lepas,” katanya.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon