Malaysia jadi destinasi pilihan pengembangan ASEAN – kajian StanChart - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Malaysia jadi destinasi pilihan pengembangan ASEAN – kajian StanChart

Malaysia jadi destinasi pilihan pengembangan ASEAN – kajian StanChart

19 Jul 2021

Malaysia menjadi destinasi pilihan pengembangan bagi syarikat ASEAN yang mencari peluang pertumbuhan di ASEAN, demikian menurut kajian terkini Standard Chartered (StanChart).

Menurut StanChart dalam laporan strategiknya Perniagaan Tanpa Sempadan: Koridor Antara-ASEAN,  yang meneroka peluang berpotensi tinggi bagi pertumbuhan rentas sempadan di  rantau ini, ia berkata 49 peratus daripada responden kajian memilih Malaysia sebagai satu daripada negara yang menawarkan peluang pengembangan yang terbaik di ASEAN dalam tempoh 12 bulan akan datang.

Laporan itu juga menyatakan automotif, perkhidmatan penjagaan kesihatan dan digital adalah sektor pertumbuhan utama bagi Malaysia.

“Negara ini telah mula menunjukkan kemajuan dalam mengembangkan kemampuan bagi memacu pertumbuhan dalam kedua-dua segmen kenderaan elektrik dan pembekal pusat data.

“Malaysia juga dilihat sebagai hab pembuatan peranti perubatan terkemuka dan peneraju pasaran serantau dalam pelancongan perubatan,” jelas StanChart dalam satu kenyataan hari ini.

Secara keseluruhan, kajian itu menunjukkan majoriti syarikat ASEAN menumpukan pada peluang antara rantau mengharapkan pertumbuhan perniagaan yang rancak di rantau ini dalam 12 bulan akan datang dengan 99 peratus responden menjangkakan pertumbuhan dalam pengeluaran manakala 96 peratus menjangkakan pertumbuhan dalam pendapatan.

Menurut tinjauan itu juga, akses kepada pasaran pengguna ASEAN yang besar dan semakin berkembang, akses kepada pasaran global yang dipacu oleh rangkaian perjanjian perdagangan bebas serta ketersediaan tenaga kerja yang mencukupi dan  berkemahiran merupakan antara pendorong paling penting untuk pengembangan di rantau ini.

Di samping itu, dengan termeterainya Perkongsian Ekonomi Komprehensif Serantau (RCEP) yang dijangkakan menarik lebih banyak pelaburan ke ASEAN, semua responden berkata mereka merancang untuk meningkatkan pelaburan mereka dalam masa tiga atau lima tahun akan datang, katanya.

Dalam ASEAN, Malaysia adalah hab utama untuk pelaburan, dan merupakan sumber ketiga terbesar pelaburan langsung asing antara-ASEAN pada tahun 2019.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon