Malaysia boleh tingkat kerjasama ke arah peningkatan adaptasi teknologi tinggi - Annuar - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Malaysia boleh tingkat kerjasama ke arah peningkatan adaptasi teknologi tinggi – Annuar

Malaysia boleh tingkat kerjasama ke arah peningkatan adaptasi teknologi tinggi – Annuar

12 Jan 2022

Malaysia boleh meningkatkan kerjasama ke arah peningkatan adaptasi teknologi tinggi dan inovasi, pembuatan pintar dan semua perkara penting dalam Revolusi Industri Keempat, kata Menteri Komunikasi dan Multimedia Tan Sri Annuar Musa.

Beliau berkata dengan pemeteraian 13 Memorandum Persefahaman (MoU) antara syarikat Malaysia dengan syarikat teknologi antarabangsa hari ini membolehkan syarikat Malaysia mengembangkan jejak global dan membawa teknologi kerjasama dan pemindahan pengetahuan untuk mengukuhkan ekosistem teknologi digital Malaysia.

“Dengan Perbadanan Ekonomi Digital Malaysia, MDEC, kerajaan Malaysia akan terus memacu ekonomi digital ke arah menjadikan Malaysia sebuah negara digital yang berdaya saing di peringkat global, bertunjangkan inovasi, kemampanan dan kemakmuran bersama, dan menjadikan negara sebagai hab digital ASEAN.

“Kunci kepada pencapaian visi ini ialah kerjasama. Kerjasama berkesan akan membawa kepada inovasi yang berjaya,” katanya pada sambutan ekosistem dan industri Malaysia di sini malam ini.

Syarikat Malaysia termasuk Aerodyne Group, CALMS Technologies dan Soft Space manakala rakan antarabangsa ialah National Bonds Corporation of UAE dan Qatar Financial Centre Authority.

Beliau berkata syarikat-syarikat ini bersedia untuk menjadi pemimpin global dalam sektor masing-masing, seperti Aerodyne Group yang berada pada kedudukan ketiga di dunia dalam laporan ‘Drone Industri Insight’ pada 2019, dan telah menjadi antara peneraju dalam industri dron.

“Ini menunjukkan bahawa, pandemik telah tidak menghalang syarikat Malaysia ini daripada mencari peluang, di dalam dan peringkat global, menunjukkan daya tahan syarikat kita dan minat global yang berterusan terhadap inovasi digital Malaysia,” katanya.

Beliau berkata kerajaan dan MDEC sedang bekerja keras dalam memastikan peluang besar dan juga memastikan bahawa kerajaan akan sentiasa terlibat dalam menyampaikan mandat digital.

“Saya yakin bahawa dengan pengumuman inisiatif baharu Malaysia Digital pagi ini di Pavilion Malaysia dan kesemua cadangan unik bernilai yang boleh kami tawarkan, dunia akan nampak Malaysia sebagai satu kawasan subur untuk pembangunan serta menjadi platform sempurna di mana perniagaan anda boleh berkembang ke rantau ASEAN yang lebih luas dan lebih lagi,” katanya.

Sementara itu, beliau juga mengucapkan tahniah kepada syarikat teknologi Malaysia iaitu Durioo dan The R&D Studio atas cadangan unik mereka sambil menambah nilai kepada tawaran di platform global.

Selain pertukaran 13 MoU antara perniagaan, ‘Crafting Batik Girl’, sebuah buku seni yang berkongsi mengenai pembuatan filem pendek animasi yang memenangi anugerah ‘Batik Girl’ oleh The R&D Studio, dan produk serta perkhidmatan Durioo turut dilancarkan pada acara malam ini.

“Batik Girl ialah penjelmaan sejarah animasi Malaysia, membawa warisan hiburan yang amat diketahui dan digemari ibu bapa atau anak-anak Malaysia.

“Kejayaan Batik Girl dan pembangunan buku seninya juga adalah bukti bahawa industri kandungan kreatif digital Malaysia semakin berkembang, yang kini bernilai hampir US$2 bilion atau RM8 bilion…saya yakin pendekatan Durioo akan membuahkan hasil dan produknya akan menjadi terkenal,” kata Annuar.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon